Spożycie mięsa z kurczaka w naszym kraju jest ogromne. Drób należy do taniego mięsa, lecz odpowiednio przygotowany, potrafi smakować naprawdę wykwintnie. Nie jest tajemnicą, że jednym z najlepszych sposób na przygotowanie kurczaka jest upieczenie go.
Pieczony kurczak potrafi być doprawdy znakomity, lecz trzeba wiedzieć, jak go upiec, by nie był suchy. Ten przepis sprawi, że wasz kurczak wyjdzie idealnie soczysty, a mięso samo będzie odchodzić od kości.
Składniki na idealnie soczystego kurczaka – przepis
Żeby wykonać to danie potrzebujesz:
- Cały kurczak bez podrobów (około 2 kg wagi)
- 1 kg soli
- 3-4 łyżki oleju
- Łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- Łyżeczka majeranku
- Łyżeczka czosnku granulowanego
Idealnie soczysty kurczak krok po kroku – przepis
Krok 1. Kurczaka przekrój wzdłuż piersi, odwróć i dobrze przyciśnij, aby trochę go spłaszczyć. Następnie usuń lotki ze skrzydełek.
Krok 2. Teraz zrób marynatę. W niewielkim naczyniu wymieszaj olej z podanymi przyprawami.
Krok 3. Weź naczynie żaroodporne i na jego dnie równomiernie rozprowadź cały kilogram soli. Powinna powstać solidna warstwa soli.
Krok 4. Mięso ułóż na soli piersiami do góry. Ostrożnie posmaruj kurczaka marynatą z każdej strony. Uważaj, żeby nie spływała z mięsa na sól.
Krok 5. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół. Przy wadze 2 kilogramów powinien być gotowy po dwóch godzinach. Jeżeli ważył kilogram, powinna wystarczyć mu już godzina.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>