Śledzik z charakterem, czyli w pomidorach i z dodatkiem chilli

Wprawdzie śledzik pewnie już gościł na waszych stołach podczas minionych chwilę temu Świąt Bożego Narodzenia, to ta wersja tej ryby sprawdzi się świetnie choćby na sylwestra jako znakomita przekąska, na przykład w formie zagryzki.

Przepis na śledzika na ostro jest prosty do zrobienia, choć wymaga sporej ilości składników. Efekt natomiast jest fantastyczny, zwłaszcza dla fanów ostrości.

DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak pieczony na kilogramie soli. W taki sposób wychodzi idealnie soczysty

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o gwiazdę betlejemską? Kilka porad dla tej pięknej rośliny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto tak kremowe, jak tylko się da

Składniki na śledzika na ostro – przepis

Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:

  • 6 szt. filetów śledziowych z oleju
  • Około 100 ml octu spirytusowego
  • 2 duże łyżki pikantnego keczupu
  • 1 mała cebula
  • Pęczek świeżego szczypiorku
  • 7 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 średniej wielkości papryczki chili z zalewy
  • Łyżeczka suszonego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Zierenka kolorowego pieprzu
  • Mielony pieprz
  • Kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • Około 150 ml oleju rzepakowego

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Śledzik na ostro krok po kroku – przepis

Krok 1. Filety ze śledzia zalej octem spirytusowym i odstaw na kwadrans.

Krok 2. Po tym czasie śledzie odsącz i dobrze osusz.

Krok 3. Do miski dodaj keczup, posiekaną drobno cebulę, drobno pokrojone, suszone pomidory, drobno posiekane papryczki chili, suszony koperek, posiekany szczypiorek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Krok 4. Do miski wrzuć też śledzie, a całość dopełnij kilkoma łyżkami oleju spod suszonych pomidorów i olejem rzepakowym.

Krok 5. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do dużego słoika, który na kilka godzin włóż do lodówki. Śledzie mogą w niej przebywać około dwóch tygodni.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

DZISIAJ GRZEJE:  Mega puszyste racuchy na jogurcie greckim

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się racuchy i naleśniki? Zrób te pyszne placki z dyni

DZISIAJ GRZEJE:  Obwarzanki, czyli świetna alternatywa dla chleba czy bułek

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze