Wprawdzie śledzik pewnie już gościł na waszych stołach podczas minionych chwilę temu Świąt Bożego Narodzenia, to ta wersja tej ryby sprawdzi się świetnie choćby na sylwestra jako znakomita przekąska, na przykład w formie zagryzki.
Przepis na śledzika na ostro jest prosty do zrobienia, choć wymaga sporej ilości składników. Efekt natomiast jest fantastyczny, zwłaszcza dla fanów ostrości.
Składniki na śledzika na ostro – przepis
Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:
- 6 szt. filetów śledziowych z oleju
- Około 100 ml octu spirytusowego
- 2 duże łyżki pikantnego keczupu
- 1 mała cebula
- Pęczek świeżego szczypiorku
- 7 suszonych pomidorów z oleju
- 2 średniej wielkości papryczki chili z zalewy
- Łyżeczka suszonego koperku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- Zierenka kolorowego pieprzu
- Mielony pieprz
- Kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
- Około 150 ml oleju rzepakowego
Śledzik na ostro krok po kroku – przepis
Krok 1. Filety ze śledzia zalej octem spirytusowym i odstaw na kwadrans.
Krok 2. Po tym czasie śledzie odsącz i dobrze osusz.
Krok 3. Do miski dodaj keczup, posiekaną drobno cebulę, drobno pokrojone, suszone pomidory, drobno posiekane papryczki chili, suszony koperek, posiekany szczypiorek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Krok 4. Do miski wrzuć też śledzie, a całość dopełnij kilkoma łyżkami oleju spod suszonych pomidorów i olejem rzepakowym.
Krok 5. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do dużego słoika, który na kilka godzin włóż do lodówki. Śledzie mogą w niej przebywać około dwóch tygodni.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>