Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na prawdziwe cudo, czyli delikatne rogaliki serowe zaledwie z trzech składników To niezwykłe połączenie twarogu, masła i kruchego ciasta sprawi, że w mig je pokochasz.
Co najlepsze, przygotowanie rogalików zajmuje zaledwie kilka minut, co czyni je idealnymi do szybkiego i pysznego wypieku. Sprawdź ten przepis.
Składniki na rogaliki z nadzieniem – przepis
Do wykonania rogalików potrzebujesz tylko trzech składników:
- kostka masła – 200 g
- 200 g mąki pszennej
- 200 g sera z kubełka
Wskazówka: Rogaliki możesz wypełnić np. dżemem, kawałkami czekolady, kawałkami banana lub jabłka.
Rogaliki z nadzieniem krok po kroku – przepis
Krok 1. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do miski razem z mąką i serem z kubełka. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
Krok 2. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je i połóż na stolnicy lub blacie podsypanym mąką.
Krok 3. Ciasto podziel na dwie części i z obu uformuj kulę. Rozwałkuj obie te kule na placek grubości około pół centymetra. Placki mają mieć kształt pizzy, najlepiej o średnicy 32 centymetrów.
Krok 4. Ciasto podziel na osiem trójkątów, podobnie jak zwyczajowo podzielona jest pizza. Na każdym trójkącie kładź dowolne nadzienie. Bardzo tutaj pasuje dżem. Każdy trójkąt zawijaj w rulonik z charakterystycznym trójkątnym zakończeniem.
Krok 5. Rogaliki połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni (opcja grzania góra-dół) na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu posyp je obficie cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>