Keczup to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych dodatków do wielu potraw. Pasuje do warzyw i do mięsa, a jego intensywnie pomidorowy smak sprawia, że gości on praktycznie w każdym domu.
No właśnie – pomidorowy smak. Czy to na pewno konieczne? Wspaniały keczup możecie uzyskać też na przykład z dyni oraz papryki, co pokażemy wam w tym przepisie.
Składniki na keczup z dyni i papryki – przepis
Aby wytworzyć ten oryginalny keczup potrzebne będą następujące składniki:
- 2 kg dyni
- pół kilograma cebuli
- około 4 czerwonych papryk
- pół szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 400 g koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, ostra papryka i cukier do smaku
Keczup z dyni i papryki krok po kroku – przepis
Krok 1. Dynię obierz i pozbądź się z niej nasion, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, a paprykę pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2. Warzywa połącz ze sobą i zasyp solą, a potem odstaw na 3 godziny.
Krok 3. Teraz włóż warzywa do garnka i gotuj 50 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 4. Zblenduj wszystko i dodaj do smaku cukier, a następnie wlej ocet. Teraz do smaku przypraw wszystko solą, pieprzem oraz ostrą papryką i zblenduj jeszcze raz.
Krok 5. Przelej gotowy keczup do słoików, dobrze je zakręć i odstaw do wystygnięcia stawiając je dnem do góry. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>