Zapraszamy was do kulinarnego świata pełnego delikatnych smaków i przyjemnych niespodzianek. Dziś podzielimy się z wami przepisem na bananową chmurkę, która zachwyci was swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. To deser bez pieczenia, idealny na każdą okazję. Jeśli jesteście gotowi na niebiańską ucztę dla podniebienia, to zaczynamy!
Bananowa chmurka to prawdziwy raj dla miłośników bananów i puszystych, lekkich deserów. Ta wspaniała przekąska nie wymaga pieczenia, co czyni ją doskonałą opcją na gorące dni lub wtedy, gdy chcecie przygotować coś pysznego, ale nie macie ochoty stać przy piekarniku. Bananowa chmurka to kombinacja owoców i delikatnej bitej śmietany oraz chrupiącej konsystencji ciasteczek.
Oto składniki do wykonania bananowej chmurki – przepis:
Składniki:
MASA
- 250 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
GALARETKA
DODATKOWO
- 120 g herbatników
- płatki migdałów
Oto przepis na Bananową Chmurkę bez pieczenia krok po kroku:
Krok 1. W 800ml wody rozpuść galaretkę o ulubionym smaku. Ostudź do lekkiego stężenia.
Krok 2. W tym kroku będziesz potrzebował blachy o wymiarach 24x24cm, wyłóż ją papierem do pieczenia a następnie ułóż na niej warstwę herbatników.
Krok 3. Następnie obierz banany przekrój w pół, wzdłuż dłuższego boku. Umieść przecięte banany na herbatnikach, jeden obok drugiego.
Krok 4. Na banany wylej lekko tężejącą galaretkę, całość wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.
Krok 4. Płatki migdałów podpraż na patelni. W tym czasie rozpuść żelatynę w 80ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
Krok 5. W tym kroku ubijamy śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru, ciągle ubijając stopniowo dodajemy mascarpone a pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
Krok 6. W finałowym etapie przepisu, gotową masę wykładamy na galaretkę. Na masę układamy prażone migdały.
Teraz, gdy już znacie sekret przygotowania bananowej chmurki do pieczenia, pozostaje nam tylko życzyć smacznego. Mamy nadzieję, że bananowa chmurka zagości na Waszym stole, stanie się prawdziwym hitem i będziecie do niej wracać wielokrotnie.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>