Bananowa chmurka: Słodka przyjemność bez włączania piekarnika

0
11307

Zapraszamy was do kulinarnego świata pełnego delikatnych smaków i przyjemnych niespodzianek. Dziś podzielimy się z wami przepisem na bananową chmurkę, która zachwyci was swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. To deser bez pieczenia, idealny na każdą okazję. Jeśli jesteście gotowi na niebiańską ucztę dla podniebienia, to zaczynamy!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty. Znika z talerzy w oka mgnieniu

Bananowa chmurka to prawdziwy raj dla miłośników bananów i puszystych, lekkich deserów. Ta wspaniała przekąska nie wymaga pieczenia, co czyni ją doskonałą opcją na gorące dni lub wtedy, gdy chcecie przygotować coś pysznego, ale nie macie ochoty stać przy piekarniku. Bananowa chmurka to kombinacja owoców i delikatnej bitej śmietany oraz chrupiącej konsystencji ciasteczek.

DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii

Oto składniki do wykonania bananowej chmurki – przepis

Składniki:

MASA

GALARETKA

DODATKOWO

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Kiszona w Słoiku: Fermentowana Rozkosz dla Twojego Podniebienia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Oto przepis na Bananową Chmurkę bez pieczenia krok po kroku: 

Krok 1. W 800ml wody rozpuść galaretkę o ulubionym smaku. Ostudź do lekkiego stężenia.

Krok 2. W tym kroku będziesz potrzebował blachy o wymiarach 24x24cm, wyłóż ją papierem do pieczenia a następnie ułóż na niej warstwę herbatników

Krok 3. Następnie obierz banany przekrój w pół, wzdłuż dłuższego boku. Umieść przecięte banany na herbatnikach, jeden obok drugiego. 

Krok 4. Na banany wylej lekko tężejącą galaretkę, całość wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje. 

Krok 4. Płatki migdałów podpraż na patelni. W tym czasie rozpuść żelatynę w 80ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. 

Krok 5. W tym kroku ubijamy śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru, ciągle ubijając stopniowo dodajemy mascarpone a pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. 

Krok 6. W finałowym etapie przepisu, gotową masę wykładamy na galaretkę. Na masę układamy prażone migdały. 

DZISIAJ GRZEJE:  Marynowana fasolka szparagowa

Teraz, gdy już znacie sekret przygotowania bananowej chmurki do pieczenia, pozostaje nam tylko życzyć smacznego. Mamy nadzieję, że bananowa chmurka zagości na Waszym stole, stanie się prawdziwym hitem i będziecie do niej wracać wielokrotnie.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Prince Polo - prosty domowy przepis na tradycyjne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tartaletki z owocami. Ten pyszny i efektowny deser zachwyci gości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here