Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo prosty i smaczny przepis na wegetariański obiad, czyli makaron w sosie śmietankowym z brokułami, a to wszystko obsypane serem. Zrób to danie na obiad, a na pewno nie pożałujesz.
Składniki podane w przepisie wystarczą, aby zrobić obiad dla trzech osób. Jeżeli chcesz zrobić posiłek dla większej liczby osób, pomnóż składniki na przykład razy dwa.
Składniki na makaron w sosie śmietankowym z brokułami
- 1 brokuł
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 150 g szpinaku – opcjonalnie
- szklanka śmietanki 30%
- 30 g tartego parmezanu
- 30 g tartego sera żółtego (dowolny)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- makaron spaghetti
Makaron w sosie śmietankowym z brokułami krok po kroku
- Brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 5-8 minut, aż do miękkości.
- Brokuły odcedź i podziel na jeszcze mniejsze różyczki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie lub maśle klarowanym.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek.
- Całość zalej śmietanką pomieszaną z parmezanem. Posyp wszystko żółtym startym serem. Doprowadź do wrzenia i czekaj, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj brokuły, a opcjonalnie możesz dodać świeży szpinak.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Ugotowany al dente makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Całość posyp jeszcze parmezanem na wierzchu. Gotowe!