Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo prosty i smaczny przepis na wegetariański obiad, czyli makaron w sosie śmietankowym z brokułami, a to wszystko obsypane serem. Zrób to danie na obiad, a na pewno nie pożałujesz.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku

DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty

Składniki podane w przepisie wystarczą, aby zrobić obiad dla trzech osób. Jeżeli chcesz zrobić posiłek dla większej liczby osób, pomnóż składniki na przykład razy dwa.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na makaron w sosie śmietankowym z brokułami

  • 1 brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 150 g szpinaku – opcjonalnie
  • szklanka śmietanki 30%
  • 30 g tartego parmezanu
  • 30 g tartego sera żółtego (dowolny)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti

DZISIAJ GRZEJE:  Hit na tłusty czwartek. Włoskie pączki Bomboloni z kremem budyniowym

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z cytrynami do herbaty, czyli sposób na jesienny chłód

Makaron w sosie śmietankowym z brokułami krok po kroku

  1. Brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 5-8 minut, aż do miękkości.
  2. Brokuły odcedź i podziel na jeszcze mniejsze różyczki.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie lub maśle klarowanym.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek.
  5. Całość zalej śmietanką pomieszaną z parmezanem. Posyp wszystko żółtym startym serem. Doprowadź do wrzenia i czekaj, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj brokuły, a opcjonalnie możesz dodać świeży szpinak.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  8. Ugotowany al dente makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Całość posyp jeszcze parmezanem na wierzchu. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Nienawidzisz pająków? To weź kasztany i zrób ten jeden prosty trik

DZISIAJ GRZEJE:  Siemię lniane to zdrowa skóra i włosy. Zobacz kilka zastosowań tego produktu

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Przepis idealny na śniadanie

DZISIAJ GRZEJE:  Zauważyłeś czerwoną plamkę w jajku? Wyjaśniamy czym naprawdę jest

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here