Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem – koniecznie wypróbujcie ten przepis

0
9080

Mamy dla Was przepis na pyszną makową gwiazdę. Wydawać, by się mogło, że będzie to skomplikowany przepis, ale zapewniam, że jest to prostsze niż Wam się wydaje. Życzę powodzenia i smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krówka z prażonymi orzeszkami ziemnymi - rozpływa się w ustach

Składniki na drożdżową gwiazdę z makiem – przepis

Do przygotowania ciasta na gwiazdę potrzebować będziemy następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
Dodatkowo potrzebujemy:
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 300 g gotowej masy makowej z puszki
  • lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie gwiazdy z makiem krok po kroku – przepis

Krok 1. Zaczynamy od sporządzenia rozczynu na drożdżowe ciasto. Do większej miski należy wsypać około 150g mąki. Kolejno wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Małym strumieniem dodajemy ciepłe mleko i mieszamy je razem z drożdżami i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 2. Kolejno dodajemy jajka i resztę mąki. Delikatnie mieszając dodajemy roztopione, ciepłe masło i zaczynamy wyrabiać ciasto na gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę je wyrabiamy. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części. z których również formujemy kule.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 4. Pierwszą kulę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.

Krok 5. Rozwałkowujemy kolejną część ciasta i przykrywamy pierwszy makowy placek. Znów masa makowa i kolejna warstwa ciasta. Kolejno należy posmarować ciasto resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem ciasta.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Krok 6. Ciasto należy pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (środek wyznaczamy sobie np. szklanką. 

Krok 7. Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek należy obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Krok 8. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Ciasto po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem.

Krok 9. Przepis na lukier – gorący sok z cytryny należy wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przekładaniec z fistaszkami - przepis na pyszne domowe ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here