Mamy dla Was przepis na pyszną makową gwiazdę. Wydawać, by się mogło, że będzie to skomplikowany przepis, ale zapewniam, że jest to prostsze niż Wam się wydaje. Życzę powodzenia i smacznego!
Składniki na drożdżową gwiazdę z makiem – przepis
Do przygotowania ciasta na gwiazdę potrzebować będziemy następujących składników:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 180 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 300 g gotowej masy makowej z puszki
- lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie gwiazdy z makiem krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od sporządzenia rozczynu na drożdżowe ciasto. Do większej miski należy wsypać około 150g mąki. Kolejno wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Małym strumieniem dodajemy ciepłe mleko i mieszamy je razem z drożdżami i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2. Kolejno dodajemy jajka i resztę mąki. Delikatnie mieszając dodajemy roztopione, ciepłe masło i zaczynamy wyrabiać ciasto na gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę je wyrabiamy. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części. z których również formujemy kule.
Krok 4. Pierwszą kulę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
Krok 5. Rozwałkowujemy kolejną część ciasta i przykrywamy pierwszy makowy placek. Znów masa makowa i kolejna warstwa ciasta. Kolejno należy posmarować ciasto resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
Krok 6. Ciasto należy pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (środek wyznaczamy sobie np. szklanką.
Krok 7. Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek należy obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 8. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Ciasto po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem.
Krok 9. Przepis na lukier – gorący sok z cytryny należy wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru. Smacznego!