W Tłusty Czwartek największe wzięcie wśród słodyczy mają oczywiście pączki. Zjedzenie choć jednego w ten wyjątkowo dla łasuchów dzień to wręcz tradycja i obowiązek. Zrobienie dobrego pączka to jednak duża sztuka.
W tym roku spróbuj urozmaicić smażenie pączków i sprawdź przepis na nie prosto z Holandii. Tamtejsi mieszkańcy dodają do swoich pączków dwa nietypowe z naszego punktu widzenia składniki. Koniecznie zobacz jakie!
Składniki na holenderskie pączki – przepis
Aby wykonać te pączki potrzebujesz:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- 150 g rodzynek
- odrobina rumu lub spirytusu
- olej do smażenia
Holenderskie pączki krok po kroku – przepis
Krok 1. Na początku namocz rodzynki w rumie i pozostaw na kilka godzin.
Krok 2. Drożdże utrzyj z cukrem i wlej podaną ilość ciepłego mleka. Do mleka wbij jajka i dodaj szczyptę soli.
Krok 3. Powoli, partiami dodawaj mąkę i mieszaj, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie.
Krok 4. Do ciasta dodaj wymoczone w rumie rodzynki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Takie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 5. Kiedy ciasto już wyrośnie, formuj z niego średniej wielkości pączki. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Krok 6. Po wyjęciu ich ze smażenia kładź je na papierowy ręcznik, aby oddały nadmiar tłuszczu. Na koniec posyp je obficie cukrem pudrem i gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>