Holenderskie pączki z dwoma nietypowymi składnikami

0
704

W Tłusty Czwartek największe wzięcie wśród słodyczy mają oczywiście pączki. Zjedzenie choć jednego w ten wyjątkowo dla łasuchów dzień to wręcz tradycja i obowiązek. Zrobienie dobrego pączka to jednak duża sztuka.

W tym roku spróbuj urozmaicić smażenie pączków i sprawdź przepis na nie prosto z Holandii. Tamtejsi mieszkańcy dodają do swoich pączków dwa nietypowe z naszego punktu widzenia składniki. Koniecznie zobacz jakie!

DZISIAJ GRZEJE:  Surówka z czerwonej kapusty. Idealna do tradycyjnych polskich dań
DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii. To ostatni moment na jego przygotowanie

Składniki na holenderskie pączki – przepis

Aby wykonać te pączki potrzebujesz:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • 150 g rodzynek
  • odrobina rumu lub spirytusu
  • olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy

Holenderskie pączki krok po kroku – przepis

Krok 1. Na początku namocz rodzynki w rumie i pozostaw na kilka godzin.

Krok 2. Drożdże utrzyj z cukrem i wlej podaną ilość ciepłego mleka. Do mleka wbij jajka i dodaj szczyptę soli.

Krok 3. Powoli, partiami dodawaj mąkę i mieszaj, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie.

Krok 4. Do ciasta dodaj wymoczone w rumie rodzynki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Takie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Krok 5. Kiedy ciasto już wyrośnie, formuj z niego średniej wielkości pączki. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Krok 6. Po wyjęciu ich ze smażenia kładź je na papierowy ręcznik, aby oddały nadmiar tłuszczu. Na koniec posyp je obficie cukrem pudrem i gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić by słowik zamieszkał w naszym ogrodzie. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o słowikach i ich pięknym śpiewie
DZISIAJ GRZEJE:  Kilka cennych porad jak dbać o grudnika

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Cytrynowo-waniliowe ciasto tratwa bez pieczenia