Proste i szybkie ciasta kochamy chyba wszyscy. Dziś przedstawiamy Wam taki przepis na sernik na zimno na biszkopcie. owoce zostawiamy Wam do wyboru. My dziś wykorzystamy brzoskwinie, ale równie dobrze możecie użyć truskawek, borówek czy bananów.
Składniki na sernik na biszkopcie -przepis
Składniki i wykonanie biszkoptu:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o wymiarach 21×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Obie mąki należy przesiać przez sito, wymieszać i dodać proszek do pieczenia. Kolejno krótko miksujemy jajka, dodajemy cukier i miksować na wysokich obrotach przez 12 – 15 minut, aż masa będzie puszysta.
Następnie zmieszane mąki dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy całość i wylewamy ciasto na formę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minuty. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Składniki i wykonanie masy serowej – przepis
Do przygotowania masy serowej potrzebować będziemy następujących składników:
- 50 dag twarogu sernikowego w wiaderku
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 15 dag cukru pudru
- 15 g żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
W pierwszej kolejności należy namoczyć żelatynę w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawiamy ją na ok. 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętajcie, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Kolejno studzimy rozpuszczoną żelatynę.
Następnie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Stopniowo dodajemy twaróg gotowy z wiaderka. Całość miksujemy do połączenia się się składników. Na koniec do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać i zabieloną żelatynę powoli wlewamy do reszty masy serowej. Masę serową miksujemy na małych obrotach.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sernik na zimno z brzoskwiniami – szybki i niezawodny przepis
Do wykończenia cista potrzebować będziemy dwie galaretki o dowolnym smaku, my wybraliśmy truskawkowe oraz ulubione owoce np. brzoskwinie.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę serową i układamy na niej pokrojone owoce. Całość wstawiamy na godzinę do lodówki, by masa serowa stężała. W tym czasie należy rozpuścić galaretki w dwóch szklankach wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch naszego ciasta i wstawiamy znów do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>