Nie kupuj vegety. Zrób jej zdrowszą wersję w domu

Vegeta to słynny dodatek do dań, który w naszym kraju funkcjonuje już od lat 70. Jej tradycja jest więc bardzo długa. Za zadanie ma podkręcanie smaku i wyciąganie z potraw tego co najlepsze.

Wszyscy jednak doskonale wiemy, że skład vegety kupionej w sklepie nie należy do najzdrowszych. W związku z tym, zamiast kupować, zrób ją samemu w domu według tego przepisu.

DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy keczup z dyni. Jeszcze zdążysz go zrobić

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną śląską sałatkę z kiełbasą i warzywami

Składniki na domową vegetę – przepis

Domową vegetę zrobisz z tych oto składników:

  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli
  • 400 g selera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży lub 2 małe pory
  • garść suszonego selera
  • garść suszonej pietruszki
  • dwie garście suszonego lubczyku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Domowa vegeta krok po kroku – przepis

Krok 1. Warzywa dobrze umyj i poczekaj, aż wyschną.

Krok 2. Kiedy już będą suche, zetrzyj je na tarce na bardzo drobno.

Krok 3. Ułóż starte warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie kładź ich grubo, warstwa musi być cienka.

Krok 4. Taką blaszkę musisz włożyć do półotwartego piekarnika, który nagrzany jest do temperatury około 50-70 stopni.

Krok 5. Tak piecz wszystkie warzywa, aż będą bardzo suche.

Krok 6. Do warzyw dodajemy podane ilości suszonego selera, pietruszki i lubczyka, a następnie wszystko mielimy w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym.

Krok 7. Tak powstałą vegetę zamykamy w pojemniku i gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy syrop na kaszel. Wypróbuj go koniecznie, a pozbędziesz się przeziębienia znacznie szybciej

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here