Sałatki ziemniaczane mają to do siebie, że są naprawdę bardzo sycące. Nadają się zarówno na przystawkę jaki i na pyszny, szybki obiad. Wykonanie jest szybkie i proste, co sprawi, że pokochacie ten przepis. Smacznego!
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem – przepis
- 700 g kg ziemniaków
- 200 gram wędzonego boczku
- 2 ogórki kiszone
- 1 średnia cebula
- 2 ogórki konserwowe
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lub innej
- świeży koperek lub szczypiorek w dowolnej ilości
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie sałatki ziemniaczanej krok po kroku
Krok 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pamiętając by ich nie rozgotować. Po ugotowaniu i ostudzeniu, obieramy ziemniaki i kroimy w większą kostkę lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków).
Krok 2. Następnie należy boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć z cebulą pokrojoną w piórka. Smażymy na suchej patelni, by boczek się trochę wytopił.
Krok 3. Kolejno kroimy na drobną kostkę ogórki kiszone i konserwowe.
Krok 4. Do większej miski przekładamy pokrojone ziemniaki, podsmażony boczek z cebulą, pokrojone ogórki i posiekany koper i szczypiorek. Dodajemy śmietanę, majonez i musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy np. ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do grilla. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>