Pyszne ciasto z gruszkami – sprawdzony przepis mojej cioci

0
8026

Przepis na to ciasto dała mi już dawno moja ciocia – jest genialne i bardzo smaczne. Robię je bardzo często i zawsze mi się udaje. Znika z talerzy bardzo szybko, co mnie niezmiernie cieszy, bo oznacza, że nie tylko mi smakuje.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Składniki na ciasto z gruszkami – przepis

Do przygotowania ciasta na blaszce o wymiarach około 20×30 cm, potrzebować będziemy następujących składników, które powinny być koniecznie w temperaturze pokojowej:
  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 dojrzałe gruszki
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • łyżeczka cukru pudru do bitej śmietany
DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie ciasta z gruszkami krok po kroku – przepis

Krok 1. Zacznijmy od przygotowania gruszek, które należy umyć, obierać i pokroić na ćwiartki.

Krok 2. Kolejno masło ucieramy na krem z cukrem kryształem. Ciągle ucierając masło dodajemy po jednym jajku, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Krok 3. Ciasto ucieramy do momentu połączania się składników. Ciasto dzielmu na dwie części. Jedną wykładamy do formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozsmarowujemy po dnie formy.

Krok 4. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i połowę startej na wiórki czekolady. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na jasnym cieście.

Krok 5. Gruszki kroimy na cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki czyli tak oby się zazębiały.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 6. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temp. 180°C do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto trzymamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 7. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier puder do smaku, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.
Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here