Przepis na to ciasto dała mi już dawno moja ciocia – jest genialne i bardzo smaczne. Robię je bardzo często i zawsze mi się udaje. Znika z talerzy bardzo szybko, co mnie niezmiernie cieszy, bo oznacza, że nie tylko mi smakuje.
Składniki na ciasto z gruszkami – przepis
- 3 jajka
- 100 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 dojrzałe gruszki
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
- łyżeczka cukru pudru do bitej śmietany
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ciasta z gruszkami krok po kroku – przepis
Krok 1. Zacznijmy od przygotowania gruszek, które należy umyć, obierać i pokroić na ćwiartki.
Krok 2. Kolejno masło ucieramy na krem z cukrem kryształem. Ciągle ucierając masło dodajemy po jednym jajku, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3. Ciasto ucieramy do momentu połączania się składników. Ciasto dzielmu na dwie części. Jedną wykładamy do formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozsmarowujemy po dnie formy.
Krok 4. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i połowę startej na wiórki czekolady. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na jasnym cieście.
Krok 5. Gruszki kroimy na cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki czyli tak oby się zazębiały.
Krok 6. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temp. 180°C do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto trzymamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 7. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier puder do smaku, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.
Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>