Ciasto francuskie to świetna baza do wielu smacznych potraw i przekąsek. Jest łatwo dostępne i można użyć go na wiele sposobów. Sprawdzi się i do dań na słodko, i do tych wytrawnych.
Dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego, które wychodzą mega kruche i chrupiące. To świetna słodka przekąska do przygotowania w kilka chwil.
Składniki na faworki z ciasta francuskiego – przepis
Do wykonania faworków potrzebujesz tylko dwóch składników:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Łyżka cukru pudru
Faworki z ciasta francuskiego krok po kroku – przepis
Krok 1. Płat ciasta francuskiego rozłóż na blacie i przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku.
Krok 2. Teraz wzdłuż krótszego boku podziel ciasto na paski po około 4 centymetry każdy.
Krok 3. Natnij środek każdego paska tak, by powstał otwór. Chwyć końcówkę paska i przełóż ją przez dziurę na środku, wywijają na zewnątrz w kształt faworka.
Krok 4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (opcja grzania góra/dół). Faworki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez około 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Krok 5. Po wyjęciu faworków z piekarnika posyp je obficie cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>