Mega kruche i chrupiące faworki z ciasta francuskiego

0
833

Ciasto francuskie to świetna baza do wielu smacznych potraw i przekąsek. Jest łatwo dostępne i można użyć go na wiele sposobów. Sprawdzi się i do dań na słodko, i do tych wytrawnych.

Dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego, które wychodzą mega kruche i chrupiące. To świetna słodka przekąska do przygotowania w kilka chwil.

DZISIAJ GRZEJE:  Holenderskie pączki z dwoma nietypowymi składnikami
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysty schab w aromatycznym sosie cebulowym

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję

Składniki na faworki z ciasta francuskiego – przepis

Do wykonania faworków potrzebujesz tylko dwóch składników:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Łyżka cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Prosta i zdrowa pasta z tuńczyka. Idealna na kanapki

Faworki z ciasta francuskiego krok po kroku – przepis

Krok 1. Płat ciasta francuskiego rozłóż na blacie i przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku.

Krok 2. Teraz wzdłuż krótszego boku podziel ciasto na paski po około 4 centymetry każdy.

Krok 3. Natnij środek każdego paska tak, by powstał otwór. Chwyć końcówkę paska i przełóż ją przez dziurę na środku, wywijają na zewnątrz w kształt faworka.

Krok 4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (opcja grzania góra/dół). Faworki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez około 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Krok 5. Po wyjęciu faworków z piekarnika posyp je obficie cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tortellini i szynką
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni
DZISIAJ GRZEJE:  Rozpływająca się w ustach karkówka z piekarnika