Sałatka meksykańska. Świetna na imprezy i nie tylko

Sałatka meksykańska to szybka przekąska imprezowa, którą wykonasz w kilka chwil. Będzie świetnym posiłkiem na wszelkich domówkach czy innych przyjacielskich schadzkach. Oczywiście można zrobić ją również w zwykły dzień dla całej rodziny. Tutaj nie ma żadnych reguł.

Przepis na sałatkę w stylu meksykańskim znajdziecie poniżej. Jej głównym składnikiem jest dobrze przyprawiony kurczak pokrojony w kostkę, który znakomicie współgra z warzywami.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowe zastosowanie liści laurowych. Pomogą ci zwalczyć pewien problem

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy jabłecznik z budyniem w mniej niż godzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Składniki na sałatkę meksykańską – przepis

Do zrobienia sałatki meksykańskiej potrzebujesz tych oto składników:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 papryka
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 50 gram ryżu ugotowanego do miękkości
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz, chilli, papryka słodka albo przyprawa do dań meksykańskich

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Sałatka meksykańska krok po kroku – przepis

Krok 1. Kurczaka dobrze umyj, osusz i pokrój w kostkę. Niech nie będzie drobna, bo mięso ulegnie wysuszeniu w procesie smażenia.

Krok 2. Przypraw kurczaka solą, pieprzem, słodką papryką oraz szczyptą chilli. Możesz zastąpić te przyprawy kupną mieszanką  do dań meksykańskich. Sprawdź jednak najpierw jej skład i odpowiednio dopraw kurczaka, którego usmaż na ładny kolor.

Krok 3. Paprykę pokrój w kostkę, a fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. W dużej misce połącz wszystkie warzywa z kurczakiem oraz ugotowanym ryżem.

Krok 4. W mniejszej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i przypraw sos do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli.

Krok 5. Sos wlej do sałatki i wszystko dobrze wymieszaj, by oblepił warzywa i kurczaka. Taką sałatkę możesz jeść od razu, ale najlepiej włóż ją na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zdrowy sok z aronii. Podpowiadamy co zrobić, żeby nie był gorzki

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here