Sałatka meksykańska to szybka przekąska imprezowa, którą wykonasz w kilka chwil. Będzie świetnym posiłkiem na wszelkich domówkach czy innych przyjacielskich schadzkach. Oczywiście można zrobić ją również w zwykły dzień dla całej rodziny. Tutaj nie ma żadnych reguł.
Przepis na sałatkę w stylu meksykańskim znajdziecie poniżej. Jej głównym składnikiem jest dobrze przyprawiony kurczak pokrojony w kostkę, który znakomicie współgra z warzywami.
Składniki na sałatkę meksykańską – przepis
Do zrobienia sałatki meksykańskiej potrzebujesz tych oto składników:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 papryka
- 150 g kukurydzy z puszki
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 50 gram ryżu ugotowanego do miękkości
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz, chilli, papryka słodka albo przyprawa do dań meksykańskich
Sałatka meksykańska krok po kroku – przepis
Krok 1. Kurczaka dobrze umyj, osusz i pokrój w kostkę. Niech nie będzie drobna, bo mięso ulegnie wysuszeniu w procesie smażenia.
Krok 2. Przypraw kurczaka solą, pieprzem, słodką papryką oraz szczyptą chilli. Możesz zastąpić te przyprawy kupną mieszanką do dań meksykańskich. Sprawdź jednak najpierw jej skład i odpowiednio dopraw kurczaka, którego usmaż na ładny kolor.
Krok 3. Paprykę pokrój w kostkę, a fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. W dużej misce połącz wszystkie warzywa z kurczakiem oraz ugotowanym ryżem.
Krok 4. W mniejszej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i przypraw sos do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli.
Krok 5. Sos wlej do sałatki i wszystko dobrze wymieszaj, by oblepił warzywa i kurczaka. Taką sałatkę możesz jeść od razu, ale najlepiej włóż ją na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły.