Sałatka meksykańska. Świetna na imprezy i nie tylko

0
4428

Sałatka meksykańska to szybka przekąska imprezowa, którą wykonasz w kilka chwil. Będzie świetnym posiłkiem na wszelkich domówkach czy innych przyjacielskich schadzkach. Oczywiście można zrobić ją również w zwykły dzień dla całej rodziny. Tutaj nie ma żadnych reguł.

Przepis na sałatkę w stylu meksykańskim znajdziecie poniżej. Jej głównym składnikiem jest dobrze przyprawiony kurczak pokrojony w kostkę, który znakomicie współgra z warzywami.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowe zastosowanie liści laurowych. Pomogą ci zwalczyć pewien problem
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy jabłecznik z budyniem w mniej niż godzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Składniki na sałatkę meksykańską – przepis

Do zrobienia sałatki meksykańskiej potrzebujesz tych oto składników:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 papryka
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 50 gram ryżu ugotowanego do miękkości
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz, chilli, papryka słodka albo przyprawa do dań meksykańskich
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Sałatka meksykańska krok po kroku – przepis

Krok 1. Kurczaka dobrze umyj, osusz i pokrój w kostkę. Niech nie będzie drobna, bo mięso ulegnie wysuszeniu w procesie smażenia.

Krok 2. Przypraw kurczaka solą, pieprzem, słodką papryką oraz szczyptą chilli. Możesz zastąpić te przyprawy kupną mieszanką  do dań meksykańskich. Sprawdź jednak najpierw jej skład i odpowiednio dopraw kurczaka, którego usmaż na ładny kolor.

Krok 3. Paprykę pokrój w kostkę, a fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. W dużej misce połącz wszystkie warzywa z kurczakiem oraz ugotowanym ryżem.

Krok 4. W mniejszej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i przypraw sos do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli.

Krok 5. Sos wlej do sałatki i wszystko dobrze wymieszaj, by oblepił warzywa i kurczaka. Taką sałatkę możesz jeść od razu, ale najlepiej włóż ją na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zdrowy sok z aronii. Podpowiadamy co zrobić, żeby nie był gorzki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here