Kremowy pasztet z wątróbek. W sklepie takiego nie znajdziesz

Dzisiaj coś dla fanów pasztetów i wątróbek, czyli niezwykły pasztet drobiowy, który przygotujesz w mniej niż godzinę z zaledwie kilku składników. Do wykonania tego pasztetu będziesz potrzebował blendera.

Domowy pasztet to znakomita alternatywa dla tych kupionych w sklepie. Ich smaków nie da się właściwie ze sobą porównać, bo to inna półka. Koniecznie sprawdź ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

Składniki na pasztet z wątróbek – przepis

Aby wykonać pasztet z wątróbek potrzebujesz:

  • 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła np. klarowanego
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek octu winnego
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki

Pasztet z wątróbek krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużego garnka dodaj poszatkowaną cebulę i łyżkę masła. Smaż cebulę na średniej mocy palnika przez około pięć minut.

Krok 2. Wątróbkę oczyść i umyj. Pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Wlej też pół szklanki wody i dodaj ocet oraz przyprawy. Następnie przykryj garnek przykrywką i duś tak kwadrans ciągle na średniej mocy palnika.

Krok 3. Co kilka chwil minut mieszaj. Na pięć minut przed końcem dodaj do garnka resztę masła.

Krok 4. Wyłącz palnik, a zawartość garnka zmiksuj blenderem na gładką masę.

Krok 5. Pasztet przelej do słoików i włóż do lodówki. Może tam przebywać około 10 dni.

DZISIAJ GRZEJE:  Mega puszyste racuchy na jogurcie greckim

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit

DZISIAJ GRZEJE:  Znakomity sernik piernikowy. Na święta i nie tylko

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here