Najlepszy dodatek do obiadu, czyli zasmażana kapusta kiszona

0
11622

Zasmażana kapusta kiszona to idealny dodatek do obiadu, na przykład do wszelkiego rodzaju kotletów. Świetnie sprawdzi się też do wielu dań mącznych jak np. kopytka czy kluski śląskie.

Pokazujemy wam przepis, jak krok po kroku zrobić zasmażaną kapustę kiszoną. Koniecznie przygotuj ją w swoim domu, a na pewno nie pożałujesz.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na japoński makowiec bez drożdży i zawijania
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy keczup z dyni. Jeszcze zdążysz go zrobić

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Składniki na zasmażaną kapustę kiszoną – przepis

Żeby wykonać tę surówkę potrzebujesz:

  • 1 kg kiszonej kapusty – waga przed odciśnięciem soku
  • 2 duże cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 750 ml wody
  • 7 łyżek oleju
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • przyprawy i zioła: 4 ziarna ziela angielskiego; 1 listek laurowy; 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1 płaska łyżka cukru lub miodu
DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza

Kapusta zasmażana krok po kroku – przepis

Krok 1. Kapustę kiszoną dobrze odciśnij z soku, jednak nie rób tego tak, aby była bardzo sucha. Trochę ją pokrój i włóż do średniej wielkości garnka.

Krok 2. Do kapusty wlej podaną ilość wody i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach. Dodaj też wszystkie przyprawy i zioła.

Krok 3. Garnek przykryj, a całość zagotuj. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na minimalną. Gotuj kapustę przez około 30-40 minut, aż będzie bardzo miękka, lecz nie rozpadająca się

Krok 4. Teraz wlej na patelnię około siedmiu łyżek oleju i poszatkowaną cebulę podsmażaj na niej przez około 20-25 minut, aż do zeszklenia i zarumienienia. Pamiętaj, by mieszać cebulę co kilka chwil.

Krok 5. Na patelnię wsyp trzy łyżki mąki i zacznij mieszać, aż powstanie delikatna piana. Dodaj też trochę wywaru z kapusty na patelnię. Mieszaj dokładnie i po chwili dolej więcej wrzącego wywaru, aby zasmażka nie była zbyt gęsta. Przełóż wszystko z patelni do garnka z kapustą, wymieszaj i ponownie zagotuj. Ocen smak i ewentualnie dopraw pieprzem, solą lub cukrem wedle uznania. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Wyjątkowy przepis na masę budyniową. Ten trik sprawi, że będzie puszysta jak nigdy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here