Zasmażana kapusta kiszona to idealny dodatek do obiadu, na przykład do wszelkiego rodzaju kotletów. Świetnie sprawdzi się też do wielu dań mącznych jak np. kopytka czy kluski śląskie.
Pokazujemy wam przepis, jak krok po kroku zrobić zasmażaną kapustę kiszoną. Koniecznie przygotuj ją w swoim domu, a na pewno nie pożałujesz.
Składniki na zasmażaną kapustę kiszoną – przepis
Żeby wykonać tę surówkę potrzebujesz:
- 1 kg kiszonej kapusty – waga przed odciśnięciem soku
- 2 duże cebule
- 1 średnia marchewka
- 750 ml wody
- 7 łyżek oleju
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- przyprawy i zioła: 4 ziarna ziela angielskiego; 1 listek laurowy; 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1 płaska łyżka cukru lub miodu
Kapusta zasmażana krok po kroku – przepis
Krok 1. Kapustę kiszoną dobrze odciśnij z soku, jednak nie rób tego tak, aby była bardzo sucha. Trochę ją pokrój i włóż do średniej wielkości garnka.
Krok 2. Do kapusty wlej podaną ilość wody i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach. Dodaj też wszystkie przyprawy i zioła.
Krok 3. Garnek przykryj, a całość zagotuj. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na minimalną. Gotuj kapustę przez około 30-40 minut, aż będzie bardzo miękka, lecz nie rozpadająca się
Krok 4. Teraz wlej na patelnię około siedmiu łyżek oleju i poszatkowaną cebulę podsmażaj na niej przez około 20-25 minut, aż do zeszklenia i zarumienienia. Pamiętaj, by mieszać cebulę co kilka chwil.
Krok 5. Na patelnię wsyp trzy łyżki mąki i zacznij mieszać, aż powstanie delikatna piana. Dodaj też trochę wywaru z kapusty na patelnię. Mieszaj dokładnie i po chwili dolej więcej wrzącego wywaru, aby zasmażka nie była zbyt gęsta. Przełóż wszystko z patelni do garnka z kapustą, wymieszaj i ponownie zagotuj. Ocen smak i ewentualnie dopraw pieprzem, solą lub cukrem wedle uznania. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>