Śliwki w occie to tradycyjne polskie przetwory, które są popularne szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Śliwki w occie są doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek i innych potraw. Śliwki w occie mogą być ciekawym dodatkiem do dań z ryżem, zwłaszcza tych inspirowanych kuchnią azjatycką.
Śliwki w occie, dzięki swojemu unikalnemu smakowi, mogą być używane na wiele różnych sposobów, wzbogacając i urozmaicając Twoje potrawy. Idealnie komponują się z każdym mięsem.
Marynowane śliwki świetnie sprawdzają się jako przystawki, ponieważ idealnie komponują się z serami pleśniowymi i dojrzewającymi. To połączenie smaków zawsze odnajduje swoich wielbicieli na rodzinnych przyjęciach. Ponadto, z pewnością wykorzystasz owoce podczas przygotowywania świątecznych dań.
Składniki na marynowane śliwki w occie:
Niespełna godzina czasu i 5 składników – tego potrzebujesz, aby przygotować najlepsze śliwki w słoikach. Fani tego owocu będą z pewnością zachwyceni!
- 1 kg śliwek węgierek (lub innych)
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- Łyżeczka goździków
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Opcjonalnie:
- Laska cynamonu
*Moja szklanka ma 250 ml
*Na podaną ilość składników przygotuj cztery słoiki 370 ml
Marynowane śliwki w occie – przepis krok po kroku:
Krok 1. Umyj dokładnie wszystkie owoce pod bieżącą wodą, a następnie usuń z nich ogonki oraz pestki, dzieląc je na połówki.
Krok 2. Tak przygotowane śliwki umieść po równo w słoikach, nieco je dopychając do dna.
Krok 3. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę – do garnka wlej wodę, a potem dodaj cukier i łyżeczkę goździków. Jeśli zdecydujesz się dodać laskę cynamonu, również zrób to teraz. Przygotowaną zgodnie z przepisem zalewę zagotuj, nie zapominając o mieszaniu. Na koniec dolej octu i ponownie zagotuj całą zalewę.
Krok 4. Gdy zalewa jest jeszcze gorąca, zalej nią śliwki w słoikach, a następnie dobrze zakręć każdy z nich.
Krok 5. Ostatnim elementem naszego przepisu jest pasteryzacja, aby mieć pewność, że nasze przetwory będą pyszne i świeże przez wiele miesięcy wystarczy gotować słoiki przez 20 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <TUTAJ>