Ciasto Leśny Mech to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Jego nazwa odnosi się do wyjątkowej kompozycji smaków i wyglądu, które przywołują skojarzenia z bujnym i magicznym lasem. Biszkoptowa zielona baza ciasta, delikatna i puszysta, stanowi solidne fundamenty dla tego kulinarnego arcydzieła. Zielony kolor tego ciasta zawdzięczamy dodatku szpinaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Szpinak jest niezwykle zdrowym warzywem, gdyż jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy A, C i K, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego. Jest również źródłem ważnych składników mineralnych, takich jak żelazo, potas i magnez, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, szpinak zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.
Składniki na ciasto Leśny Mech – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy o wymiarach 24×24 cm oraz szklanki o pojemności 250 ml.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
Składniki na masę malinową:
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wrzątku
- 400 g malin (świeże lub mrożone)
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Wykonanie ciasta Leśny Mech krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od zmiksowania szpinaku wraz niewielką ilością oleju (na gładka masę).
Krok 2. W dość dużej misce rozbijamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Miksujemy do momentu powstania jasnej oraz puszystej masy. Dodajemy szpinak oraz olej, a potem miksujemy.
Krok 3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.
Krok 4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180*C przez ok. 35 min (grzanie góra-dół). Po upłynięciu wyznaczonego czasu, ciasto studzimy, a po wystudzeniu ścinamy wierzch ciasta.
Krok 5. Następnie przygotowujemy galaretki z 700 ml wrzątku. Zostawiamy do lekkiego studzenia. Potem do galaretki dodajemy maliny i dokładnie mieszamy.
Krok 6. Galaretki z malinami wylewamy na ciasto biszkoptowe, które znajduje się w blaszce. Ciasto wkładamy do lodówki.
Krok 7. W tym kroku zajmiemy się przygotowaniem kremu. Zaczniemy od rozpuszczenia żelatyny w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 8. Do dość dużej miski wlewamy kremówkę oraz dodajemy krem mascarpone. Całość ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy cukier puder i żelatynę. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 9. Krem przekładamy równomiernie na galaretkę, a na koniec kruszymy ciasto, które zostało nam z wyciętego wierzchu biszkoptu. Posypujemy nim wierzch kremu.
Krok 10. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>