Przepis na pączki. Tak radzą to robić Magda Gessler i Anna Starmach

0
Magda Gessler Anna Starmach przepis na pączki

Przepis prosto od gwiazdy to coś, z czego uwielbiają korzystać Polki. Nic w tym dziwnego, bowiem telewizyjne autorytety kulinarne – jak Magda Gessler, Anna Starmach – bez wątpienia wiedzą, co robią. Jak pączki przyrządzają najpopularniejsi kucharze w naszym kraju?

Anna Starmach podzieliła się bardzo ciekawym przepisem na pączki. Przepis ten już teraz zyskuje sporą popularność w internecie. Ponadto powielany jest przez wiele mediów. Nawet tych niekoniecznie związanych z kulinariami. Mamy też przepisy od Magdy Gessler.

Przepis na pączki: Anna Starmach, Magda Gessler

By pączki były smaczne i udane, składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, a mleko podgrzane. Jakie składniki będą nam potrzebne do wykonania pączków?

Składniki. Przepis na pączki, jaki poleca Anna Starmach.

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury do nadziewania
  • Dodatkowo cukier puder do posypania lub lukier

Anna Starmach: rób to, a pączki będą doskonałe

Starmach przekonuje, że jeżeli zastosujemy się do poniższych wytycznych, pączki będą doskonałe i puszyste:

  • Najpierw należy przygotować zaczyn do pączków. Sporządza się go z 30 gramów cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Składniki należy wymieszać w naczyniu, które przykryć trzeba następnie czystą szmatką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Dobrze sporządzony zaczyn zwiększy swoją objętość dwu- lub trzykrotnie, dlatego trzeba pamiętać, by naczynie było odpowiedniej wielkości!
  • Wyrośnięty zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, pamiętając, że masło dodajemy na końcu!. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (jeśli robimy to ręcznie, zajmie to około 10 minut). Ciasto możemy też wyrabiać robotem kuchennym.
  • Wyrobione ciasto przykryte czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – czekamy około 1,5 godziny.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części (możemy odmierzać, używając wagi kuchennej – kawałki powinny ważyć 40-50 gramów) – w taki sposób nasze pączki będą idealnie równe.
  • Kawałki ciasta lekko rozpłaszczamy i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie zlepiamy brzegi, by nadzienie znalazło się w środku i formujemy kulkę, którą przekładamy na wysypaną mąką blachę lub tacę.
  • Surowe pączki przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 20 minut, by wyrosły.
    Tłuszcz rozgrzewamy w dużym garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru, można sprawdzić, czy tłuszcz osiągną żądaną temperaturę, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch i zarumieni się, tłuszcz jest odpowiednio gorący.
  • Pączki ostrożnie zanurzamy w tłuszczu i gdy już się zarumienią, ostrożnie przewracamy na drugą stronę przy pomocy widelca lub szpikulca, tak by nie poparzyć dłoni.

Pączki – przepis gwiazdy TVN [Magda Gessler]

Magda Gessler słynie ze świetnych, ale i drogich pączków. Jeżeli zatem chcemy nieco zaoszczędzić, ale i podarować sobie odrobinę luksusu, możemy sami przyrządzić ten tradycyjny przysmak. To przepis na pączki z zaledwie 9 jajek!

Składniki:

  • mąka pszenna 750 gr
  • drożdże świeże 75 gr
  • cukier 15 łyżki
  • żółtka 9 sztuk
  • cukier puder 150 gr
  • spirytus 15 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • masło 180 gr
  • marmolada owocowa słoiczek
  • cukier puder do oprószenia 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozcieramy dodając do nich 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Zagniatamy składniki, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ). Wyrośnięte pączki smażymy na oleju rozgrzanym do temp. 180 C, do momentu, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia.
  • Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here