Warzywa w zalewie to znakomity dodatek do obiadu. Wyciągamy ze słoika, kładziemy na przykład obok ziemniaków oraz kotleta i gotowe! Surówka jak znalazł.
Jednym z warzyw, które świetnie sprawdzają się w zalewie są ogórki. Ogórki jednak to dość oklepany pomysł, więc dzisiaj pokażemy Wam przepis na fantastyczną cukinie w zalewie gyros.
Składniki na cukinię w zalewie gyros
- 2,5 kg młodej cukinii
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 szklanka octu 10 %
- 3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie przyprawy gyros
Cukinia w zalewie gyros krok po kroku
- Najpierw dokładnie opłucz i osusz cukinie. Następnie odetnij ich końce, a cukinie pokrój na plastry. Przełóż pokrojoną cukinię do miski, posól i dokładnie wymieszaj. Pozostaw tak na chwilę.
- W międzyczasie należy przygotować pozostałe warzywa. Pokrój cebulę na półplasterki. Pokrój też czosnek na cienkie plasterki. Jeśli chodzi o marchewkę, to możesz ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać tak jak cebulę i czosnek posiekać w plastry.
- Tak przygotowane warzywa wrzuć do miski z cukinią i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj ocet, cukier, olej i przyprawę gyros.
- Delikatnie ponownie wymieszaj wszystko, pozwalając cukrowi niemal całkowicie się rozpuścić. Następnie sałatkę odstaw na około 6-8 godzin, regularnie mieszając kilka razy. Po tym czasie możesz sałatkę przenieś do słoików razem z powstałą zalewą.
- Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do garnka wyścielonego gazetami.
- Napełnij słoik wodą, pozostawiając około 3/4 jego pojemności. Potem przeprowadź proces pasteryzacji przez 10-15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>