Wielkimi krokami zbliżają się deszczowe, jesienne dni, które tak bardzo narażają nasze organizmy na przeziębienie. Aby wzmocnić swoją odporność, przygotuj fantastyczny syrop z przepisu poniżej.
Syrop to świetny dodatek do gorącej herbaty, którą jesienią piją miliony ludzi w naszym kraju. Dodaj go tylko trochę, a twoja ulubiona herbata nabierze jeszcze lepszego smaku i przede wszystkim – prozdrowotnych właściwości.
Składniki na syrop z cytrynami
- 6 cytryn
- 200 gramów cukru
- 300 ml wody
- 50 ml soku z cytryny
- 5 cm kawałek imbiru
- 6 gwiazdek anyżu
- 6 goździków
- 3 laski cynamonu
- 60 gramów miodu
Syrop z cytrynami krok po kroku
1. Pokrojone w plastry cytryny poukładaj w dobrze wyparzonych wcześniej słoikach.
2. Do garnka przełóż wszystkie składniki na syrop i gotuj je przez pół godziny.
3. Syrop zdejmij z palnika, dodaj miód i wymieszaj aż całość się połączy.
4. Syropem zalej cytryny w słoiku, ale wcześniej przecedź go przez sitko. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut, a potem odwróć je i wystudź.
5. Gotowe! Tak przygotowany syrop wytrzyma po otwarciu przez miesiąc, jeżeli będzie przechowywany w lodówce.