Syrop z cytrynami do herbaty, czyli sposób na jesienny chłód

Wielkimi krokami zbliżają się deszczowe, jesienne dni, które tak bardzo narażają nasze organizmy na przeziębienie. Aby wzmocnić swoją odporność, przygotuj fantastyczny syrop z przepisu poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasteczka z cukrem jak u babci. Przepis na pyszny smakołyk do kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Syrop to świetny dodatek do gorącej herbaty, którą jesienią piją miliony ludzi w naszym kraju. Dodaj go tylko trochę, a twoja ulubiona herbata nabierze jeszcze lepszego smaku i przede wszystkim – prozdrowotnych właściwości.

DZISIAJ GRZEJE:  Kochasz grzyby? Szykuj koszyk! Już niedługo w polskich lasach będzie ich mnóstwo

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na syrop z cytrynami

  • 6 cytryn
  • 200 gramów cukru
  • 300 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 6 goździków
  • 3 laski cynamonu
  • 60 gramów miodu

DZISIAJ GRZEJE:  Jak prawidłowo mrozić grzyby. Niezawodny sposób, by zachowały świeżość i aromat

DZISIAJ GRZEJE:  Fantastyczne pieczone ziemniaki w mundurkach. Koniecznie musisz spróbować

Syrop z cytrynami krok po kroku

1. Pokrojone w plastry cytryny poukładaj w dobrze wyparzonych wcześniej słoikach.

2. Do garnka przełóż wszystkie składniki na syrop i gotuj je przez pół godziny.

3. Syrop zdejmij z palnika, dodaj miód i wymieszaj aż całość się połączy.

4. Syropem zalej cytryny w słoiku, ale wcześniej przecedź go przez sitko. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut, a potem odwróć je i wystudź.

5. Gotowe! Tak przygotowany syrop wytrzyma po otwarciu przez miesiąc, jeżeli będzie przechowywany w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  Dżem z aronii, który nie posiada goryczki. Zobacz ten sprawdzony przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Budyniowiec z brzoskwiniami, czyli ciasto idealne

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się racuchy i naleśniki? Zrób te pyszne placki z dyni

DZISIAJ GRZEJE:  Jesień za pasem. Prosty przepis na syrop, dzięki któremu twoja odporność wzrośnie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here