Czy da się zrobić pyszne ciasto bez pieczenia w zaledwie kwadrans? Oczywiście, że się da i dzisiaj wam pokażemy, jak to zrobić. Połącz ze sobą kilka składników, a w krótką chwilę stworzysz przepyszną słodkość bez użycia piekarnika.
Składniki na ekspresowe ciasto
- 1 cytryna,
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 300 g ciasteczek (mogą być herbatniki lub np. ciasteczka oreo)
- 120 g masła roztopionego
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru do śmietanki
Ekspresowe ciasto krok po kroku
1. Sok z jednej cytryny przelej do garnka. Dodaj wodę, cukier oraz skrobię ziemniaczaną i pomieszaj, zagotuj ciągle mieszając. Masę przelej do miseczki i zostaw do wystygnięcia.
2. Ciasteczka rozdrobnij do maksimum najlepiej przy użyciu malaksera, ale możesz zrobić to w dowolny sposób. Byleby były pokruszone jak najdrobniej. Do rozdrobnionych ciastek dodaj roztopione masło.
3. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem i dodaj do niej przestudzony krem cytrynowy i jeszcze chwilę pomieszaj wszystko ze sobą.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną trzecią masy ciasteczkowej powstałej w wyniku dodania roztopionego masła wyłóż na dnie tortownicy (średnica 19 cm) i dobrze rozprowadź, przyciskając, aby spód się trzymał.
5. Teraz dodaj połowę masy śmietankowo-cytrynowej, następnie drugą część ciastek i na to drugą połowę kremu. Wierzch posyp pozostałymi ciastkami.
6. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Gotowe!