Dżem z aronii, który nie posiada goryczki. Zobacz ten sprawdzony przepis

0
26179

Aronia to owoc bardzo zdrowy, wspomagający układ krążenia i chroniący serce przed chorobami. Ponadto posiada pyszny smak i można z niego zrobić wiele wspaniałych produktów. Dzisiaj przepis na dżem, tak bardzo pasujący do nastającej właśnie jesieni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przetwory na zimę: przepis na wyjątkowe patisony z chili, od których trudno się oderwać
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku

Surowe owoce aronii posiadają specyficzną goryczkę i nie są tak smaczne jak choćby jagody czy porzeczki. Jednak przy tworzeniu nalewek czy przetworów, łatwo pozbyć się aroniowej goryczki i stworzyć pyszną rzecz. Aby przetwory nie były gorzkie wystarczy zrobić tak, jak w przepisie poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Siemię lniane to zdrowa skóra i włosy. Zobacz kilka zastosowań tego produktu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na dżem z aronii

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg jabłek,
  • 500 g gruszek,
  • 500 g cukru,
  • szklanka wody,
  • sok wyciśnięty z całej cytryny.
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Dżem z aronii krok po kroku

  1. Wypłucz owoce aronii w zimnej wodzie, zrób to bardzo dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka i zalej wrzątkiem.
  2.  Zostaw zalaną aronię na około godzinę. Jak minie ten czas w drugim garnku rozpuść cukier w 250 ml wody. Do zagotowanego syropu dodaj dobrze umyte, obrane i pokrojone jabłka oraz gruszki.
  3. Gdy składniki się zagotują, a jabłka i gruszki zmiękną, przenieś je do garnka z owocami aronii i całość razem wymieszaj. Gotuj wszystko przez około kwadrans, a potem odstaw na noc do wystudzenia.
  4. Kolejnego dnia znowu wszystko zagotuj. Trzymaj garnek na palniku, aż owoce całkowicie się rozpadną i połączą ze sobą. Na koniec dodaj świeży sok z cytryny i zamieszaj.
  5. Dżem z aronii przełóż do dobrze wyparzonych i osuszonych słoików, które przenieś do garnka na ściereczkę. Garnek zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
  6. Gotowy dżem odstaw w zaciemnione, chłodne miejsce. Będą dobre do spożycia przez wiele miesięcy.
DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Delikatna i aromatyczna zupa pieczarkowa. Łatwy przepis na obiad jak u mamy

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mocno ciągnące się kulki serowe. Fenomenalna przekąska z 3 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here