Dżem z aronii, który nie posiada goryczki. Zobacz ten sprawdzony przepis

Aronia to owoc bardzo zdrowy, wspomagający układ krążenia i chroniący serce przed chorobami. Ponadto posiada pyszny smak i można z niego zrobić wiele wspaniałych produktów. Dzisiaj przepis na dżem, tak bardzo pasujący do nastającej właśnie jesieni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przetwory na zimę: przepis na wyjątkowe patisony z chili, od których trudno się oderwać

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku

Surowe owoce aronii posiadają specyficzną goryczkę i nie są tak smaczne jak choćby jagody czy porzeczki. Jednak przy tworzeniu nalewek czy przetworów, łatwo pozbyć się aroniowej goryczki i stworzyć pyszną rzecz. Aby przetwory nie były gorzkie wystarczy zrobić tak, jak w przepisie poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Siemię lniane to zdrowa skóra i włosy. Zobacz kilka zastosowań tego produktu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na dżem z aronii

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg jabłek,
  • 500 g gruszek,
  • 500 g cukru,
  • szklanka wody,
  • sok wyciśnięty z całej cytryny.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Dżem z aronii krok po kroku

  1. Wypłucz owoce aronii w zimnej wodzie, zrób to bardzo dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka i zalej wrzątkiem.
  2.  Zostaw zalaną aronię na około godzinę. Jak minie ten czas w drugim garnku rozpuść cukier w 250 ml wody. Do zagotowanego syropu dodaj dobrze umyte, obrane i pokrojone jabłka oraz gruszki.
  3. Gdy składniki się zagotują, a jabłka i gruszki zmiękną, przenieś je do garnka z owocami aronii i całość razem wymieszaj. Gotuj wszystko przez około kwadrans, a potem odstaw na noc do wystudzenia.
  4. Kolejnego dnia znowu wszystko zagotuj. Trzymaj garnek na palniku, aż owoce całkowicie się rozpadną i połączą ze sobą. Na koniec dodaj świeży sok z cytryny i zamieszaj.
  5. Dżem z aronii przełóż do dobrze wyparzonych i osuszonych słoików, które przenieś do garnka na ściereczkę. Garnek zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
  6. Gotowy dżem odstaw w zaciemnione, chłodne miejsce. Będą dobre do spożycia przez wiele miesięcy.

DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

DZISIAJ GRZEJE:  Delikatna i aromatyczna zupa pieczarkowa. Łatwy przepis na obiad jak u mamy

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mocno ciągnące się kulki serowe. Fenomenalna przekąska z 3 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here