Fantastyczne pieczone ziemniaki w mundurkach. Koniecznie musisz spróbować

Czy znacie kogoś, kto nie lubi ziemniaków? Być może ziemniaki z wody, podawane tradycyjnie na przykład do kotleta na obiad mogą się znudzić. Natomiast ich alternatywna wersja, pieczona razem z ziołami, to już rzecz, której nikt się nie oprze.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

DZISIAJ GRZEJE:  Zauważyłeś czerwoną plamkę w jajku? Wyjaśniamy czym naprawdę jest

Tak pieczone ziemniaki możesz jeść po prostu jako przekąskę albo podać je jako dodatek choćby do soczystego steka. Wariantów jest mnóstwo. A przepis jak je zrobić należy do banalnych.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy makaron. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

Składniki na pieczone ziemniaki

  • kilogram mniejszych ziemniaków z cienką skórką 
  • sól, pieprz
  • zioła np. prowansalskie, oregano, tymianek
  • dobra lub roztopione masło klarowane
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

DZISIAJ GRZEJE:  Delikatne ciasto z truskawkami i budyniem. Rozpływa się w ustach od pierwszego kęsa

Pieczone ziemniaki krok po kroku

  1. Ziemniaki dobrze umyj i wyszoruj. Gotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości. Zostaw im trochę twardości, lecz niezbyt wiele.
  2. Odcedzone ziemniaki rozłóż na blaszce do pieczenia. Ziemniaki lekko rozgnieć, posyp dowolnymi ziołami, pieprzem i polej roztopionym masłem klarowanym lub oliwą.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz ziemniaki przez około 20 minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru.

4. Możesz podać je z różnymi sosami, na przykład z czosnkowym lub zwykłym keczupem.

DZISIAJ GRZEJE:  Takie kluski z pewnością przywołają lata dzieciństwa. Przepis na ekspresowy obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

DZISIAJ GRZEJE:  Super przepis na zupę dyniową

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here