Pyszne domowe chipsy bez zbędnych dodatków? Pascal Brodnicki zdradził swój autorski przepis

Każdego z nas dopada taki moment w ciągu tygodnia, że pragniemy sięgnąć po smakołyki, które bardzo niekorzystnie wpływają na naszą sylwetkę i zdrowie. Jednak Pascal Brodnicki pokazuje, że można znaleźć smaczną alternatywę nawet dla chipsów. Ta domowa wersja z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi od czasu do czasu coś pochrupać.

Pascal Brodnicki jest jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Jego wyjątkowe dania skradły serca milionów osób, które razem z nim gotowały wykwintne dania i przygotowywały niesamowite desery. Jednak oprócz bardzo skomplikowanych przepisów ma on również sposób na szybkie i proste smakołyki, które idealnie sprawdzą się podczas wieczoru filmowego. Domowe chipsy to istny hit, który sprawi, że już nigdy nie kupisz przekąsek w sklepie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Pascal Brodnicki zdradza jak zrobić domowe chipsy w 15 minut

Każdy z nas lubi wieczorem usiąść przed telewizorem i obejrzeć interesujący film. Jednak ta chwila relaksu często nie może obyć się bez niezdrowych przekąsek. Jeżeli pragniemy zjeść coś co w swoim składzie nie będzie miało dodatkowych ulepszaczy warto przyrządzić je samemu. Tym bardziej, że Pascal Brodnicki wyjawił przepis dzięki któremu w maksymalnie 15 minut będziemy mieć gotową przekąskę.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe rollsy z tortilli - szybka i pyszna przystawka

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Woda
  • Tłuszcz do smażenia
  • Wybrane przyprawy (opcjonalnie)

DZISIAJ GRZEJE:  Basia Kurdej-Szatan lada moment urodzi drugie dziecko. Jej stan niespodziewanie się pogorszył

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki od 2 do 4 milimetrów. Od razu po pokrojeniu włóż je do miski wypełnionej wodą, dzięki temu nie ściemnieją i pozbędziesz się skrobi. Pascal Brodnicki poleca po wymoczeniu jeszcze raz przepłukać je pod bieżącą wodą. Następnie należy wysuszyć wymoczone ziemniaki. Gdy już skończymy przygotowywać nasze plasterki możemy rozpocząć ich smażenie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pieczarki w serowej "skorupce" - smaczna i szybka przekąska

Możesz je przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest smażenie we frytkownicy – w tym przypadku należy smażyć je przez 3 minuty w temperaturze 160-170 stopni. Możesz również usmażyć je w garnku, jednak musi być on wypełniony tłuszczem co najmniej do połowy. W trakcie smażenia koniecznie trzeba mieszać ziemniaki. Po 3 minutach należy wyjąć ziemniaki i położyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia. Następnie należy je posolić oraz dodać wybrane przez siebie przyprawy. Teraz wystarczy całość wymieszać i domowe chipsy są gotowe do spożycia. Pascal Brodnicki zapewnia, że przygotowanie i usmażenie ziemniaków nie zajmie więcej niż 15 minut. Ponadto, takie domowe chipsy mimo, że są smażone w oleju są o wiele zdrowsze od tych kupnych.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here