Pyszne domowe chipsy bez zbędnych dodatków? Pascal Brodnicki zdradził swój autorski przepis

0
Pascal Brodnicki

Każdego z nas dopada taki moment w ciągu tygodnia, że pragniemy sięgnąć po smakołyki, które bardzo niekorzystnie wpływają na naszą sylwetkę i zdrowie. Jednak Pascal Brodnicki pokazuje, że można znaleźć smaczną alternatywę nawet dla chipsów. Ta domowa wersja z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi od czasu do czasu coś pochrupać.

Pascal Brodnicki jest jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Jego wyjątkowe dania skradły serca milionów osób, które razem z nim gotowały wykwintne dania i przygotowywały niesamowite desery. Jednak oprócz bardzo skomplikowanych przepisów ma on również sposób na szybkie i proste smakołyki, które idealnie sprawdzą się podczas wieczoru filmowego. Domowe chipsy to istny hit, który sprawi, że już nigdy nie kupisz przekąsek w sklepie.

Pascal Brodnicki zdradza jak zrobić domowe chipsy w 15 minut

Każdy z nas lubi wieczorem usiąść przed telewizorem i obejrzeć interesujący film. Jednak ta chwila relaksu często nie może obyć się bez niezdrowych przekąsek. Jeżeli pragniemy zjeść coś co w swoim składzie nie będzie miało dodatkowych ulepszaczy warto przyrządzić je samemu. Tym bardziej, że Pascal Brodnicki wyjawił przepis dzięki któremu w maksymalnie 15 minut będziemy mieć gotową przekąskę.

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Woda
  • Tłuszcz do smażenia
  • Wybrane przyprawy (opcjonalnie)
DZISIAJ GRZEJE:
Basia Kurdej-Szatan lada moment urodzi drugie dziecko. Jej stan niespodziewanie się pogorszył

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki od 2 do 4 milimetrów. Od razu po pokrojeniu włóż je do miski wypełnionej wodą, dzięki temu nie ściemnieją i pozbędziesz się skrobi. Pascal Brodnicki poleca po wymoczeniu jeszcze raz przepłukać je pod bieżącą wodą. Następnie należy wysuszyć wymoczone ziemniaki. Gdy już skończymy przygotowywać nasze plasterki możemy rozpocząć ich smażenie.

Możesz je przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest smażenie we frytkownicy – w tym przypadku należy smażyć je przez 3 minuty w temperaturze 160-170 stopni. Możesz również usmażyć je w garnku, jednak musi być on wypełniony tłuszczem co najmniej do połowy. W trakcie smażenia koniecznie trzeba mieszać ziemniaki. Po 3 minutach należy wyjąć ziemniaki i położyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia. Następnie należy je posolić oraz dodać wybrane przez siebie przyprawy. Teraz wystarczy całość wymieszać i domowe chipsy są gotowe do spożycia. Pascal Brodnicki zapewnia, że przygotowanie i usmażenie ziemniaków nie zajmie więcej niż 15 minut. Ponadto, takie domowe chipsy mimo, że są smażone w oleju są o wiele zdrowsze od tych kupnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here