Babciny przepis na ciasto jogurtowe. Szybko, tanio i smacznie

Często gdy nachodzi nas ochota na ciasto, problemem jest czas potrzebny na jego wykonanie. Stanie w kuchni po ciężkim dniu lub w dniu, w którym chcemy odpocząć, nie należy do przyjemnych.

Właśnie po to są takie przepisy, jak ten! Wyjmujesz kilka składników, łączysz je w pięć minut i wkładasz surowe ciasto do piekarnika na godzinkę. Szybko, tanio i smacznie.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnek, kurkuma, cytryna i miód ten przepis na domową aspirynę to prawdziwy hit na przeziębienie. Koniecznie zobacz i zrób nim dopadnie Cię choroba

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto prince polo bez pieczenia

Składniki na ciasto jogurtowe – przepis

Tak jak już zostało to napisane, składniki na to ciasto są proste. Oto ich lista:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 80 g rozpuszczonego, płynnego masła (trochę mniej niż pół kostki)
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zdrowy sok z aronii. Podpowiadamy co zrobić, żeby nie był gorzki

Ciasto jogurtowe krok po kroku – przepis

Krok 1. Masło należy rozpuścić i przelać do miski.

Krok 2. Do innej miski wbijcie jajka i dodajcie do nich cukier oraz szczyptę soli, a następnie utrzyjcie, aż powstanie gęsta piana.

Krok 3. Teraz do jajek wlejcie rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Dodajcie też jogurt naturalny.

Krok 4. Wyznaczoną ilość mleka podgrzejcie, aby było bardzo gorące i wlejcie je do miski ze wszystkimi dotychczasowymi składnikami.

Krok 5. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie i również dodajcie do miski.

Krok 6. Wszystko dokładnie wymieszajcie szpatułką, aż osiągniecie gęstą masę bez ani jednej grudki.

Krok 7. Wylejcie ciasto do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie tak około godzinę. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

Krok 8. Kiedy wyjmiecie ciasto z piekarnika i trochę ostygnie, posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne tosty francuskie z truskawkami. Zrób je na śniadanie, a twój dzień będzie lepszy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na panierowaną mortadelę - smak mojego dzieciństwa

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here