Proponujemy smaczną i szybką wariację z popularnymi cienkimi parówkami w roli głównej. Bez wątpienia nasz przepis pozwoli Wam przygotować pyszną i niedrogą kolację dla całej rodziny. Na pewno będziecie zachwyceni.
Przepis na faszerowane parówki
Z pewnością nasz przepis na faszerowane parówki udowodni Wam, że te popularne kiełbaski nadają sie nie tylko do tradycyjnego gotowania. Bez wątpienia parówki z powodzeniem mogą stanowić bazę do nieco bardziej wymyślnych dań niż kiełbaska z wody.
Co ważne, potrawę możecie przygotować z tanich, ogólnodostępnych produktów. Z podanych poniżej składników powinno wyjść 8 faszerowanych parówek. Czas wykonania przepisu to około 60 minut.
Składniki przepisu:
- 8 cienkich parówek
- 5 ogórków konserwowych najlepiej korniszonów
- 2 pomidory
- 1/2 papryki
- 10 dag startego żółtego sera
- cebula
- 2 łyżki posiekanych ziół (bazylii, tymianku, szczypiorku, natki pietruszki)
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- mielona ostra papryka
- do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie faszerowanych parówek
Przepis krok po kroku:
- Na początek umyj warzywa i osusz dobrze. Usuń gniazda nasienne oraz ogonki.
- Jako pierwsze pokrój drobno pomidory, paprykę oraz ogórki.
- Dopiero później posiekaj starannie cebulę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do momentu aż cebula nie zeszkli się.
- Następnie do cebuli dorzuć pokrojone ogórki, paprykę oraz pomidory. Wymieszaj wszystkie warzywa starannie.
- Po chwili dodaj posiekane zioła wymienione w przepisie oraz starty ser. Jeszcze raz wymieszaj całość.
- Farsz warzywno-serowy dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj parówki. Jeśli są w sztucznych osłonkach, zdejmij je.
- Następnie przekrój każdą z parówek na pół. Uwaga! Zrób to ostrożnie, tak, aby nie przeciąć żadnej z nich do końca.
- Ułóż parówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko rozchyl nacięcia.
- Do środka każdej parówki włóż przygotowany wcześniej farsz warzywno-serowy. Wierzch parówek polej kechupem. Przepis prawie gotowy.
- Teraz rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Następnie włóż parówki z farszem. Piecz je około 20 minut.
Chociaż przepis ten wydaje się bardzo prosty, a składniki niezbyt wyszukane, gwarantujemy, iż zadziwi Was smak tej potrawy. Z pewnością kolacja w takim wydaniu będzie gościła na Waszym stole bardzo często.
- Hanna Lis pokazała się w „nieatrakcyjnym” wydaniu
- Beata Kozidrak chciała pomóc. Internauci wytknęli gwieździe wpadkę
- Jak prać białe skarpetki? 4 sprawdzone sposoby