Przepis na faszerowane parówki. Smaczna i niedroga kolacja dla całej rodziny

0
6982
przepis na faszerowane parówki

Proponujemy smaczną i szybką wariację z popularnymi cienkimi parówkami w roli głównej. Bez wątpienia nasz przepis pozwoli Wam przygotować pyszną i niedrogą kolację dla całej rodziny. Na pewno będziecie zachwyceni.

Przepis na faszerowane parówki

Z pewnością nasz przepis na faszerowane parówki udowodni Wam, że te popularne kiełbaski nadają sie nie tylko do tradycyjnego gotowania. Bez wątpienia parówki z powodzeniem mogą stanowić bazę do nieco bardziej wymyślnych dań niż kiełbaska z wody.

Co ważne, potrawę możecie przygotować z tanich, ogólnodostępnych produktów. Z podanych poniżej składników powinno wyjść 8 faszerowanych parówek. Czas wykonania przepisu to około 60 minut.

Składniki przepisu:

  • 8 cienkich parówek
  • 5 ogórków konserwowych najlepiej korniszonów
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylii, tymianku, szczypiorku, natki pietruszki)
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • mielona ostra papryka
  • do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie faszerowanych parówek

Przepis krok po kroku:

  1. Na początek umyj warzywa i osusz dobrze. Usuń gniazda nasienne oraz ogonki.
  2. Jako pierwsze pokrój drobno pomidory, paprykę oraz ogórki.
  3. Dopiero później posiekaj starannie cebulę.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do momentu aż cebula nie zeszkli się.
  5. Następnie do cebuli dorzuć pokrojone ogórki, paprykę oraz pomidory. Wymieszaj wszystkie warzywa starannie.
  6. Po chwili dodaj posiekane zioła wymienione w przepisie oraz starty ser. Jeszcze raz wymieszaj całość.
  7. Farsz warzywno-serowy dopraw solą i pieprzem.
  8. Przygotuj parówki. Jeśli są w sztucznych osłonkach, zdejmij je.
  9. Następnie przekrój każdą z parówek na pół. Uwaga! Zrób to ostrożnie, tak, aby nie przeciąć żadnej z nich do końca.
  10. Ułóż parówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko rozchyl nacięcia.
  11. Do środka każdej parówki włóż przygotowany wcześniej farsz warzywno-serowy. Wierzch parówek polej kechupem. Przepis prawie gotowy.
  12. Teraz rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Następnie włóż parówki z farszem. Piecz je około 20 minut.

Chociaż przepis ten wydaje się bardzo prosty, a składniki niezbyt wyszukane, gwarantujemy, iż zadziwi Was smak tej potrawy. Z pewnością kolacja w takim wydaniu będzie gościła na Waszym stole bardzo często.

  1. Hanna Lis pokazała się w „nieatrakcyjnym” wydaniu
  2. Beata Kozidrak chciała pomóc. Internauci wytknęli gwieździe wpadkę
  3. Jak prać białe skarpetki? 4 sprawdzone sposoby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here