Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto to niewątpliwie coś, czemu bardzo trudno się oprzeć.
W takich przepisach najprościej polubić to, że są łatwe do wykonania i niespecjalnie skomplikowane. Przekonaj się o tym samemu i zrób ten niezwykle kremowy smakołyk we własnym domu.
Składniki na kremowe ciasto – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
Na ciasto:
- 7 białek
- 5 żółtek
- 120 g cukru pudru
- 60 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 6 łyżek wody o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 1 litr mleka
- 180 g kaszy manny
- 130 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
Na polewę:
- 200 g czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
Kremowe ciasto krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wbij żółtka z cukrem waniliowym, dodaj cukier puder, kaszę mannę oraz 200 ml mleka. Ubij wszystko na jednolitą gładką masę.
Krok 2. Zagotuj pozostałe mleko i wlej do niego masę, cały czas mieszając, aż powstanie krem, który wlej do miski, przykryj folią spożywczą i daj mu ostygnąć.
Krok 3. Mąkę, proszek do pieczenia, a także kakao wymieszaj w misce. W innej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. W jeszcze innej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj do nich letnią wodę i wsyp przygotowane wcześniej suche składniki. Wszystko wymieszaj z pianą z ubitych białek.
Krok 4. Formę o wymiarach około 20×36 cm wysmaruj w środku olejem i delikatnie posyp mąką. Wlej do niej ciasto i dokładnie, równomiernie rozprowadź. Piecz ciasto w 180 stopniach (opcja grzania góra-dół) przez 35-40 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Krok 5. Ostygły krem ubij razem z miękkim masłem na gładką masę, którą rozsmaruj po upieczonym biszkopcie.
Krok 6. Na sam koniec polewa. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść ją w gorącej śmietance, by następnie ją ubić, aż powstanie jednolita, gęsta polewa, którą polej powierzchnie ciasta. Włóż całość do lodówki na kilka godzin i gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>