Jak łatwiej rozłupać orzechy włoskie? Sprawdź te domowe sposoby

Orzechy włoskie należą do przepysznych przekąsek, ale też choćby składników ciast czy nawet wytrawnych dań. Ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Już mała porcja ich porcja zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2, a także pomaga w profilaktyce chorób serca.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tortellini i szynką

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Właśnie nastąpił sezon na orzechy włoskie. Zebrane we wrześniu dojrzewają i są gotowe do jedzenia. Jednym z mankamentów orzechów jest bez wątpienia ich twarda skorupka, do której rozłupania potrzeba dużej siły. Są jednak sposoby na to, aby obierać je było dużo łatwiej, jeżeli nie masz akurat przy sobie specjalnego narzędzia do tego.

Jeden ze sposobów należy do wyjątkowo prostych. Wrzuć orzechy do materiałowej torby i upuszczaj je na twarde, najlepiej betonowe podłoże. Rób tak przez kilka chwil, a skorupka powinna popękać i dużo łatwiej będzie można dostać się do środka.

DZISIAJ GRZEJE:  Dżem z aronii, który nie posiada goryczki. Zobacz ten sprawdzony przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Kochasz grzyby? Szykuj koszyk! Już niedługo w polskich lasach będzie ich mnóstwo

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Inne także proste rozwiązanie to wrzucenie orzechów do dobrze osolonego wrzątku i trzymanie ich tam przez około godzinę. Po ostudzeniu i wyjęciu ich skorupka będzie na pewno dużo łatwiejsza do rozłupania.

DZISIAJ GRZEJE:  Proste i Smaczne: Domowe Ciasto ze Śliwkami, Krok po Kroku

Ostatni sposób jest do bólu łopatologiczny. Weź orzechy i owiń je w ścierkę. Wyjmij tłuczek do schabowych, połóż orzechy w ścierce na czymś twardym i mocno uderzaj tłuczkiem. Takie wyjście sprawi, że łatwo dobierzesz się do jadalnej części.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Delikatna i aromatyczna zupa pieczarkowa. Łatwy przepis na obiad jak u mamy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka z dynią - smaczny i sycący obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzechówkę z zielonych orzechów włoskich. Dzięki niej skutecznie pozbędziesz się różnych dolegliwości

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here