Orzechy włoskie należą do przepysznych przekąsek, ale też choćby składników ciast czy nawet wytrawnych dań. Ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Już mała porcja ich porcja zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2, a także pomaga w profilaktyce chorób serca.
Właśnie nastąpił sezon na orzechy włoskie. Zebrane we wrześniu dojrzewają i są gotowe do jedzenia. Jednym z mankamentów orzechów jest bez wątpienia ich twarda skorupka, do której rozłupania potrzeba dużej siły. Są jednak sposoby na to, aby obierać je było dużo łatwiej, jeżeli nie masz akurat przy sobie specjalnego narzędzia do tego.
Jeden ze sposobów należy do wyjątkowo prostych. Wrzuć orzechy do materiałowej torby i upuszczaj je na twarde, najlepiej betonowe podłoże. Rób tak przez kilka chwil, a skorupka powinna popękać i dużo łatwiej będzie można dostać się do środka.
Inne także proste rozwiązanie to wrzucenie orzechów do dobrze osolonego wrzątku i trzymanie ich tam przez około godzinę. Po ostudzeniu i wyjęciu ich skorupka będzie na pewno dużo łatwiejsza do rozłupania.
Ostatni sposób jest do bólu łopatologiczny. Weź orzechy i owiń je w ścierkę. Wyjmij tłuczek do schabowych, połóż orzechy w ścierce na czymś twardym i mocno uderzaj tłuczkiem. Takie wyjście sprawi, że łatwo dobierzesz się do jadalnej części.