Na dworze robi się coraz chłodniej. Wielu z nas miałoby ochotę zaszyć się w domu pod ciepłym kocem z filiżanką ciepłego napoju i książką. Dziś mamy dla Was przepis, a nawet 3 przepisy na rewelacyjne herbaty, które znakomicie Was rozgrzeją w jesienne, pochmurne dni.
Przepis na herbatę, która pomoże Ci się rozgrzać
Herbata imbirowa:
Z pewnością warto wiedzieć, że baza tego przepisu, czyli imbir ma wiele pożytecznych właściwości. Między innymi działa wzmacniająco, odtruwająco, antyseptycznie i rozgrzewająco na nasz organizm.
Wykonanie tego przepisu jest proste. Czarną herbatę, sok malinowy, 3 plastry imbiru oraz 1 plaster cytryny zalej wrzątkiem. Cytryny nie obieraj ze skórki, tylko umyj przed podaniem gorącą wodą. Jeśli masz możliwość, użyj do tego przepisu imbiru w postaci świeżego korzenia, a nie w formie sypkiej.
Herbata z malinami:
Kolejny banalnie prosty przepis. Ta herbata jest idealna kiedy czujemy, że dopadło nas przeziębienie. Dlaczego? Otóż wiadomo od dawna, iż maliny pomagają zwalczać gorączkę, a także zawierają dużą ilość witaminy C.
Na początek zaparz czarną herbatę. Pozostaw ją na chwilę, aby nieco ostygła. Następnie dodaj do niej plasterek imbiru, 3-4 maliny, plaster pomarańczy lub cytryny, odrobinę miodu (sugerujemy lipowy), dwa goździki oraz kawałek laski cynamonu.
Herbata rozmarynowa:
Rozmaryn skutecznie ogrzewa organizm, dlatego ta herbata z pewnością Cię rozgrzeje! Dodatkowo napój z naszego przepisu pomoże Ci w zaśnięciu, dlatego warto pić go przed snem.
Oto przepis na herbatę z rozmarynem krok po kroku. Najpierw zaparz czarną herbatę razem z gałązką rozmarynu oraz rozgniecionym czerwonym pieprzem. Następnie dodaj plaster grejpfruta, plaster cytryny, odrobinę soku malinowego i kilka malin. Jeśli chcesz na koniec możesz dodać niewielką ilość miodu (sugerujemy spadziowy).
Przy przyrządzaniu herbat z każdego powyższego przepisu warto pamiętać o kilku sprawach:
- Jeśli nie masz świeżych malin lub jagód możesz je zastąpić mrożonymi, suszonymi lub konfiturami. Ewentualnie możesz użyć w przepisie odpowiedni sok owocowy.
- Imbir przed dodaniem do herbaty obierz ze skórki.
- Cytrynę i pomarańcze podaj ze skórką, jednak pamiętaj o ich dokładnym umyciu zanim przystąpisz do realizacji przepisu.
- Cytrusy i miód dodaj do herbaty dopiero po jej zaparzeniu. Dlaczego? Otóż jeśli zrobisz to wcześniej, składniki te utracą swoje właściwości prozdrowotne.
- Kasia Kowalska powinna interweniować? Zdaniem internautów Ola potrzebuje pomocy
- Księżniczka Eugenia pokazała się pierwszy raz po ogłoszeniu ciąży. Spójrzcie na jej brzuch!
- Jak mieszka Zofia Zborowska? Te bajeczne wnętrza oczarują każdego