Przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie. Sycące danie dla całej rodziny

Dziś mamy dla Was przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie. Bez wątpienia to pyszne i proste danie przypadnie do gustu każdemu. Co najważniejsze potrawa ta jest niezwykle sycąca i pożywna.

Przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie

Tym razem proponujemy Wam przygotowanie przepysznych klopsików. Z pewnością potrawa ta nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację. Niewątpliwie przepis ten jest łatwy i szybki, zatem z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • do obtoczenia klopsików: 1/2 szklanki mąki
  • 1 papryka (w naszym przepisie proponujemy użyć pół żółtej i pół czerwonej)
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • do smaku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
  • do posypania: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany

Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie krok po kroku

Wykonanie przepisu:

  1. Najpierw w misce połącz mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem.
  2. Następnie dodaj jajko i przyprawy podane w przepisie (sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek). Wymieszaj całość. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Z masy uformuj średniej wielkości kulki. Następnie obtocz je w mące.
  4. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Obsmaż klopsiki na dużym ogniu, z każdej strony na rumiany kolor.
  5. Obsmażone klopsiki przełóż do miseczki.
  6. Na tej samej patelni najpierw podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek.
  7. Paprykę oraz cukinie pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnie do cebuli i czosnku. Całość podsmażaj przez chwilę, ciągle mieszając.
  8. Warzywa na patelni zalej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Starannie wymieszaj.
  9. Następnie delikatnie przypraw potrawę solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano.
  10. Na patelnie wyłóż podsmażone wcześniej klopsiki.
  11. Mięso razem z warzywami duś na niewielkim ogniu przez około 15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
  12. Po tym czasie, w razie potrzeby, dodaj jeszcze przyprawy do smaku. Jeśli chcesz dodaj śmietanę. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.

Na koniec warto dodać, iż potrawę z niniejszego przepisu możesz podać z pieczywem lub duszonymi ziemniakami. Bez wątpienia mięsno-ryżowe klopsiki na stałe zagoszczą w Waszym domowym menu.

  1. Ewa Minge pokazała swojego kota. Na projektantkę spadła fala krytyki
  2. Brytyjska rodzina królewska. Ciąża księżniczki jednym z najgorętszych tematów
  3. Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i tanie danie jednogarnkowe

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here