Przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie. Sycące danie dla całej rodziny

0
3870
przepis na klopsiki

Dziś mamy dla Was przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie. Bez wątpienia to pyszne i proste danie przypadnie do gustu każdemu. Co najważniejsze potrawa ta jest niezwykle sycąca i pożywna.

Przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie

Tym razem proponujemy Wam przygotowanie przepysznych klopsików. Z pewnością potrawa ta nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację. Niewątpliwie przepis ten jest łatwy i szybki, zatem z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • do obtoczenia klopsików: 1/2 szklanki mąki
  • 1 papryka (w naszym przepisie proponujemy użyć pół żółtej i pół czerwonej)
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • do smaku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
  • do posypania: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany

Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie krok po kroku

Wykonanie przepisu:

  1. Najpierw w misce połącz mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem.
  2. Następnie dodaj jajko i przyprawy podane w przepisie (sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek). Wymieszaj całość. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Z masy uformuj średniej wielkości kulki. Następnie obtocz je w mące.
  4. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Obsmaż klopsiki na dużym ogniu, z każdej strony na rumiany kolor.
  5. Obsmażone klopsiki przełóż do miseczki.
  6. Na tej samej patelni najpierw podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek.
  7. Paprykę oraz cukinie pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnie do cebuli i czosnku. Całość podsmażaj przez chwilę, ciągle mieszając.
  8. Warzywa na patelni zalej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Starannie wymieszaj.
  9. Następnie delikatnie przypraw potrawę solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano.
  10. Na patelnie wyłóż podsmażone wcześniej klopsiki.
  11. Mięso razem z warzywami duś na niewielkim ogniu przez około 15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
  12. Po tym czasie, w razie potrzeby, dodaj jeszcze przyprawy do smaku. Jeśli chcesz dodaj śmietanę. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.

Na koniec warto dodać, iż potrawę z niniejszego przepisu możesz podać z pieczywem lub duszonymi ziemniakami. Bez wątpienia mięsno-ryżowe klopsiki na stałe zagoszczą w Waszym domowym menu.

  1. Ewa Minge pokazała swojego kota. Na projektantkę spadła fala krytyki
  2. Brytyjska rodzina królewska. Ciąża księżniczki jednym z najgorętszych tematów
  3. Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i tanie danie jednogarnkowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here