Przepis na domową pastę z lubczyku – zamknij smak lata w słoiku

Lato w pełni, tak więc czas na domowe przetwory trwa w najlepsze. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z aromatycznymi liśćmi lubczyku, mamy idealne rozwiązanie. Przepis na domowe magii! Lubczyk to ziele o szerokim spektrum działania, znane od wieków i stosowane od pokoleń. Ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego też ważne by dodawać go do naszych potraw. 

Cudowne właściwości pasty z lubczyku – przepis

Nazwa popularnej przyprawy w płynie jaką jest maggi, pochodzi od nazwiska jej twórcy i została stworzona pod koniec XIX wieku. Przyprawa ta w smaku i konsystencji podobna jest do sosu sojowego. Tym, co ją odróżnia od innych przypraw jest intensywny wyciąg z lubczyku. Ten z kolei ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Działanie lecznicze wykazuje przede wszystkim jego korzeń, a konkretnie – wywary sporządzane na jego bazie.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy żółty ser to przepis na pyszne śniadanie

Największą zaletą lubczyku jest to, że wspomaga organizm w pozbywaniu się toksyn. Oprócz tego, dzięki zawartości kumaryny, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Lubczyk to także naturalny afrodyzjak.

Dzięki zawartości fitosteroli lubczyk wpływa na obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz chroni nas przed chorobami serca. Zbawiennie działa także na naszą skórę.

Przepis na pyszną i zdrową pastę z lubczyku

Pasta lubczykowa- czyli domowe magii, idealnie nada się do domowych zup i sosu. Wzbogaci ich smak i doda odrobinę niepowtarzalności.

Do sporządzenia około sześciu 40 ml słoiczków potrzebne nam będzie:

  • około 130g liści lubczyku
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek ulubionego oleju
  • pół łyżeczki oleju na wierzch każdego słoiczka

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką - PRAWDZIWY HIT

Wykonaj domowe magii według naszego przepisu

Krok 1

Liście lubczyku należy pozbawić grubych łodyg. Dokładnie umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do wysokiego naczynia.

Krok 2

Do tak przygotowanych liści lubczyku dodajemy sól i olej. Następnie wszystkie składniki dokładnie blendujemy na pastę. 

Krok 3

Gotową pastę przekładamy do słoiczków i na wierzch każdego z nich wlewamy po pół łyżeczki oleju. Słoiki z pastą zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Stosujemy pastę jako dodatek do zup i sosów. Z kolei łodygi, które nam pozostały możemy zamrozić i wykorzystać podczas robienia wywarów.

Zachęcamy do zobaczenia innych naszych przepisów.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here