Zgaga w ciąży to koszmar przyszłych mam – podpowiadamy jak sobie z nią radzić

Przyszłe mamy często zmagają się z nadkwasotą czego skutkiem jest pieczenie w przełyku czyli potocznie zwana zgaga. Kobiety będące w ciąży bardzo często się z nią zmagają, co niewątpliwie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Istnieją domowe i bezpieczne sposoby na radzenie sobie ze zgagą. Dziś przedstawimy Wam kilka z nich. 

Kobiety w ciąży borykają się – w tym jakże pięknym momencie swojego życia – z różnymi dolegliwościami. Jedną z najczęściej spotykanych wśród ciężarnych uciążliwą przypadłością jest zgaga, która wynika z nieodpowiedniej diety lub trybu życia przyszłej mamy.

Skąd bierze się zgaga – zmora przyszłych mam

Początek ciąży to duże wyzwanie dla organizmu kobiety, wówczas zaczyna się bowiem produkcja dużej ilości progesteronu i relaksyny. To właśnie te hormony powodują rozluźnienie mięśni gładkich w całym ciele, w tym układu pokarmowego. Konsekwencją tego jest wolniejsze przesuwanie się pokarmu w przewodzie pokarmowym, co niejednokrotnie powoduje dyskomfort.

Zgaga pojawia się, gdy mięśnie oddzielające przełyk od żołądka rozluźniają się, co powoduje cofanie się pokarmu i kwaśnego soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Kwas podrażnia wrażliwą śluzówkę, wywołując uczucie pieczenia. W drugim i trzecim trymestrze ciąży zgagi mogą pojawiać się częściej, ponieważ powiększająca się macica wywiera nacisk na żołądek.

Jak domowymi sposobami skutecznie radzić sobie ze zgagą

Profilaktyka jest bardzo ważną rzeczą, by uniknąć zgagi. Kobiety w ciąży powinny pamiętać, by posiłki, które spożywają nie były zbytnio przetworzone. Smażone, tłuste i ostre potrawy często są przyczyną zgagi. Posiłki należy spożywać powoli, a porcje powinny być małe. Ważna jest również postawa ciała kobiety w ciąży, powinna być wyprostowana, ubrania nie powinny uciskać brzucha. Żucie gumy także może być sposobem na pokonanie uciążliwej zgagi, ponieważ  zwiększa wydzielanie śliny, która z kolei neutralizuje kwasy w przełyku. Niektórzy polecają również żucie migdałów.

Jakie produkty spożywać przy zgadze

By uporać się ze zgagą, która towarzyszy nam podczas ciąży należy spożywać między innymi mleko, naturalne maślanki, kefir albo jogurt. Będą działać doraźnie na pieczenie i palenie w przełyku. Ze zgagą doskonale poradzi sobie również siemię lniane, które ma właściwości powlekające śluzówkę żołądka i łagodzące dolegliwość. Można je pić z mlekiem i miodem, a także przygotować pyszny deser – jeden z naszych takich przepisów znajdziesz TUTAJ.

Pocieszeniem dla przyszłych mam borykających się ze zgagą, jest fakt, że według babcinych przesądów, gdy kobieta w ciąży ma zgagę to dziecku rosną włosy. Według najnowszych badań może to być prawda, więc czasem warto pocierpieć dla naszego maluszka ;).

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here