Zgaga w ciąży to koszmar przyszłych mam – podpowiadamy jak sobie z nią radzić

Przyszłe mamy często zmagają się z nadkwasotą czego skutkiem jest pieczenie w przełyku czyli potocznie zwana zgaga. Kobiety będące w ciąży bardzo często się z nią zmagają, co niewątpliwie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Istnieją domowe i bezpieczne sposoby na radzenie sobie ze zgagą. Dziś przedstawimy Wam kilka z nich. 

Kobiety w ciąży borykają się – w tym jakże pięknym momencie swojego życia – z różnymi dolegliwościami. Jedną z najczęściej spotykanych wśród ciężarnych uciążliwą przypadłością jest zgaga, która wynika z nieodpowiedniej diety lub trybu życia przyszłej mamy.

Skąd bierze się zgaga – zmora przyszłych mam

Początek ciąży to duże wyzwanie dla organizmu kobiety, wówczas zaczyna się bowiem produkcja dużej ilości progesteronu i relaksyny. To właśnie te hormony powodują rozluźnienie mięśni gładkich w całym ciele, w tym układu pokarmowego. Konsekwencją tego jest wolniejsze przesuwanie się pokarmu w przewodzie pokarmowym, co niejednokrotnie powoduje dyskomfort.

Zgaga pojawia się, gdy mięśnie oddzielające przełyk od żołądka rozluźniają się, co powoduje cofanie się pokarmu i kwaśnego soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Kwas podrażnia wrażliwą śluzówkę, wywołując uczucie pieczenia. W drugim i trzecim trymestrze ciąży zgagi mogą pojawiać się częściej, ponieważ powiększająca się macica wywiera nacisk na żołądek.

Jak domowymi sposobami skutecznie radzić sobie ze zgagą

Profilaktyka jest bardzo ważną rzeczą, by uniknąć zgagi. Kobiety w ciąży powinny pamiętać, by posiłki, które spożywają nie były zbytnio przetworzone. Smażone, tłuste i ostre potrawy często są przyczyną zgagi. Posiłki należy spożywać powoli, a porcje powinny być małe. Ważna jest również postawa ciała kobiety w ciąży, powinna być wyprostowana, ubrania nie powinny uciskać brzucha. Żucie gumy także może być sposobem na pokonanie uciążliwej zgagi, ponieważ  zwiększa wydzielanie śliny, która z kolei neutralizuje kwasy w przełyku. Niektórzy polecają również żucie migdałów.

Jakie produkty spożywać przy zgadze

By uporać się ze zgagą, która towarzyszy nam podczas ciąży należy spożywać między innymi mleko, naturalne maślanki, kefir albo jogurt. Będą działać doraźnie na pieczenie i palenie w przełyku. Ze zgagą doskonale poradzi sobie również siemię lniane, które ma właściwości powlekające śluzówkę żołądka i łagodzące dolegliwość. Można je pić z mlekiem i miodem, a także przygotować pyszny deser – jeden z naszych takich przepisów znajdziesz TUTAJ.

Pocieszeniem dla przyszłych mam borykających się ze zgagą, jest fakt, że według babcinych przesądów, gdy kobieta w ciąży ma zgagę to dziecku rosną włosy. Według najnowszych badań może to być prawda, więc czasem warto pocierpieć dla naszego maluszka ;).

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka – szybka...

Muszle nadziewane pastą z tuńczyka, to szybki sposób na przystawkę. Nawet, gdy zaskoczą Cię...

Przepis ma racuchy z białym serem – dobre na...

Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według...

Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku...

Sałatki dobre są nie tylko na śniadanie. Z powodzeniem mogą zastąpić nam nawet obiad....

Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań...

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni,...

Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący...

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy,...

Mięsne kotlety waflowe – tego jeszcze nie jadłeś –...

Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis,...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here