Wielkanoc u Lewandowskich – Ania dzieli się przepisami!

Okres Wielkanocny zawsze był czasem pełnym rodzinnych spotkań, zacieśniania więzi i… pysznego jedzenia! Mimo trudnych okoliczności, jakie dotknęły nas tego roku, warto na tyle ile to możliwe nie odchodzić od tradycji. Ania Lewandowska dzieli się swoimi autorskimi przepisami na pyszności, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Sprawdź jak będzie wyglądała Wielkanoc u Lewandowskich!

Koronawirus rozwija się każdego dnia, a święta coraz bliżej. Z pewnością tegoroczna Wielkanoc będzie się znacznie różniła od poprzednich. Jednak mimo trudności sprawmy radość sobie i najbliższym pysznymi smakołykami. Wielkanoc u Lewandowskich z pewnością będzie bardzo rodzinna i pełna smakowitych dań. Jeżeli pragniesz również w swoim domu stworzyć wspaniały klimat świąt wypróbuj kilka przepisów na Wielkanocne przysmaki Ani Lewandowskiej!

Wielkanoc u Lewandowskich

źródło: hbpa.pl

Babka cytrynowo-pomarańczowa

Na świątecznym stole z pewnością nie może zabraknąć babki. Jest ona symbolem umiejętności i doskonałości.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200-250 g cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny i pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 200 mg masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Jajka ubić w całości mikserem.
  2. Dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta.
  3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
  4. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy na tarce o małych oczkach.
  5. Wycisnąć sok z połówki cytryny.
  6. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać.
  7. Piec około godziny w 180 stopniach.
  8. Gotową babkę można polać polewą czekoladową i udekorować startą skórką z cytryny i pomarańczy.

Wielkanoc u Lewandowskich

źródło: hbpa.pl

Domowy majonez

Majonez to najczęściej stosowany produkt w czasie świąt. Wielkanoc u Lewandowskich również nie będzie go pozbawiona! Stwórz swój własny majonez dzięki przepisowi Ani Lewandowskiej:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sok z całej cytryny lub ocet winny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 600 ml oleju roślinnego (np. słonecznikowego)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju) zblendować. Uwaga – jajka powinny być w pokojowej temperaturze.
  2. Na koniec blendując powoli wlewać olej.

Chcąc w pełni poznać jak wygląda Wielkanoc u Lewandowskich warto przyjrzeć się pozostałym przepisom Ani, które z pewnością wykorzystasz w praktyce. W specjalnie przygotowanym spisie na hbpa.pl znajdziesz między innymi przepisy na: brownie, chłodnik z buraków z jajem, jajka faszerowane z papryką czy pieczoną kiełbasę w ziołach. Każdy łasuch znajdzie tam coś pysznego, a zarazem zdrowego!

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here