Przepis na idealną jajecznicę. Poznaj 5 wskazówek Gordona Ramsaya

Z pewnością wielu z nas sądzi, że jajecznica to najprostsza z potraw. Tymczasem okazuje się, że nie zawsze danie to smakuje wyśmienicie. Poznajcie przepis Gordona Ramsaya na idealną jajecznicę.

Przepis Gordona Ramsaya na wyśmienitą jajecznicę

Chociaż sam przepis na jajecznicę nie jest zbyt skomplikowny, to efekty często nas nie zadowalają. Wydaje się, że przesuszona lub za rzadka konsystencja to chyba najczęściej spotykane problemy z tą potrawą.

Jeśli chcecie uniknąć tego typu kłopotów, zapoznajcie się ze sprawdzonym przepisem jednego z najbardziej znanych na świecie kucharzy. Mowa o Gordonie Ramsayu, który proponuje wprowadzić kilka zmian, aby móc cieszyć się smakiem wyśmienitej jajecznicy.

Gwiazdor zdradził 5 kroków do idealnej jajecznicy. Na początek składniki. Nasza jajecznica będzie tradycyjna, bez dodatków. Potrzebujemy zatem dobrej jakości jajek, masła, śmietany oraz soli i pieprzu.

1. Krok

W swoim przepisie Gordon Ramsay radzi, aby jajecznicę posolić krótko przed jej podaniem. Dlaczego? Dodanie soli na początku spowoduje, że konsystencja potrawy będzie bardziej wodnista.

2. Krok

Pamiętajcie, aby przygotowanie jajecznicy rozpocząć na zimnej patelni i małym ogniu. Zaskakujące, prawda?

3. Krok

Znany kucharz zaleca, aby zimne, nierozpuszczone masło dodać na patelnię razem z rozbitymi jajami.

4. Krok

Zwróćcie uwagę na technikę przyrządzania. Jest ona bardzo istotna. Pamiętajcie o ciągłym mieszaniu zawartości patelni. W momencie ścięcia się jajek, koniecznie zdejmijcie patelnię z ognia. Po odstawieniu cały czas mieszajcie aż uzyskacie jednolitą kremową konsystencję. Dopiero potem ponownie wstawcie jajecznicę na ogień.

5. Krok

Gordon Ramsay w swoim przepisie podkreśla, iż ważne jest to, aby nie przesmażyć jajecznicy. Wówczas potrawa będzie sucha, twarda i niesmaczna. Jeśli chcecie uniknać  zbytniego ścięcia się jajek, dodajcie do nich łyżkę śmietany.

Z taką porcją wskazówek od samego mistrza Gordona Ramsaya możemy śmiało zabierać się za przyrządzenie jednego z najbardziej znanych dań śniadaniowych.

Źródło: Zajadam

  1. Beata Kozidrak chce być jak Jennifer Lopez? To co planuje gwiazda będzie sporo kosztować
  2. Justyna Kowalczyk już po ślubie. Znamy szczegóły ceremonii
  3. Cezary Pazura o niewyobrażalnym piekle jakie przeżył. Nie życzymy tego nikomu

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here