Lato to niewątpliwie pora roku, która sprzyja dbaniu o figurę. Bez względu na to, czy chcesz schudnąć, utrzymać bieżącą wagę, czy nabrać masy mięśniowej – owsianka będzie idealnym „lekiem” na Twoje problemy. Ma ona jeszcze kilka innych zalet, ale warto wyróżnić krótki czas przygotowania, a także łatwość, z którą poradzą sobie nawet najwięksi laicy kuchennych rewolucji. Nie ma wątpliwości, idealne śniadanie to owsianka!
Owsianka, która pomoże schudnąć (PRZEPIS)
Owsiankę z naszym przepisem przygotujesz w około 10 minut. To idealny przepis na szybkie śniadanie przed, czy w trakcie pracy. Zatem najpierw sprawdź składniki, a później krok po kroku wszystkie działania tak, aby owsianka wyszła jak najsmaczniejsza!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka (możesz ją także ugotować w proporcji 50% wody 50% mleka)
- 3 łyżki syropu klonowego (zamiennie możesz zastosować miód)
- 1 banan*
- 2 garście borówek*
- kilka malin*
- kilka plastrów jabłka*
* do owsianki możesz wykorzystać praktycznie wszystkie owoce sezonowe lub te, które aktualnie masz w zamrażarce. Jednak mieszkanka sugerowana w naszym przepisie smakuje najlepiej!
PRZEPIS
[ngg src=”galleries” ids=”26″ display=”basic_imagebrowser” display_view=”default”]Kliknij „następny”, aby przejść do kolejnego kroku. Pamiętaj, że owsianka z naszym przepisem gotowa będzie w około 10 minut. Pozwoli Ci to zaoszczędzić wiele czasu, a przy tym zjeść zdrowe śniadanie.
Dlaczego płatki owsiane są tak ważne w naszej diecie? Otóż zawierają błonnik i inne, ważne minerały, jak: potas, cynk oraz żelazo. Energia z płatków owsianych uwalniana jest stopniowo, dzięki czemu po zjedzeniu zaprezentowanej przez nas owsianki będziesz czuł się syty przez kilka godzin. Ponadto w płatkach owsianych znajduje się beta-glukan, który wpływa korzystnie na nasz organizm, a konkretnie rzecz ujmując, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Kolejny ważny składnik płatków owsianych to błonnik, który odgrywa ważną rolę przy zaparciach. Co za tym idzie, płatki owsiane regulują pracę jelit.
Dajcie znać, czy nasza owsianka Wam smakowała, a może macie jeszcze jakieś przepisy, jak sporządzić to pyszne, a przede wszystkim bardzo zdrowie danie, które staje się coraz popularniejsze w trakcie śniadania?