Wyjątkowo prosty przepis na kurczaka po chińsku. Potrawa zasmakuje nie tylko wielbicielom chińszczyzny

0
2539
przepis na kurczaka po chińsku

Lubisz chińszczyznę? Chciałbyś samodzielnie przygotować w domu potrawę charakterystyczną dla Państwa Środka? Jeśli tak, mamy dla Ciebie propozycję. Prosty, szybki, a przede wszystkim smakowity przepis na kurczaka po chińsku z papryką i ananasem.

Przepis na kurczaka po chińsku z papryką i ananasem

Polacy coraz chętniej zajadają się potrawami, które mają niewiele wspólnego z naszą tradycyjną kuchnią. Wiele osób myśli, że jedynymi miejscami, w których można zjeść wyśmienite danie z którejś z zagranicznych kuchni, są restauracje. To błąd.

Dziś proponujemy Wam przyrządzenie kurczaka po chińsku z papryką i ananasem. Przekonacie się, że pyszną chińszczyznę można zjeść nie tylko „na mieście”. Zatem do dzieła! Oto przepis na smacznego kurczaka rodem z Chin. Z podanych poniżej składników można przygotować potrawę dla czterech osób.

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów piersi z kurczaka
  • opakowanie przyprawy do potraw chińskich
  • 1 puszka ananasów
  • papryka czerwona
  • 3 łyżki oleju
  • 300 mililitrów wody
  • posiekana świeża pietruszka
  • opcjonalnie kilka kropel oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE POTRAWY:

  1. Najpierw umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne.
  2. Pierś z kurczaka i paprykę pokrój w paski.
  3. Następnie obsmaż mięso z papryką na rozgrzanej patelni z olejem.
  4. Ananasa odsącz z zalewy i dodaj do mięsa i papryki. Całość delikatnie wymieszaj.
  5. Następnie dodaj wodę i przyprawę do potraw chińskich.
  6. Duś jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  7. Jeśli chcesz, aby kurczak z papryką i ananasem miał lekko orzechowy smak, pod koniec gotowania dodaj kilka kropel oleju sezamowego.

Kurczaka po chińsku z papryką i ananasem najlepiej podawać z ryżem. Potrawę przed podaniem posyp posiekaną świeżą pietruszką. Smacznego!

Zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here