Lubisz chińszczyznę? Chciałbyś samodzielnie przygotować w domu potrawę charakterystyczną dla Państwa Środka? Jeśli tak, mamy dla Ciebie propozycję. Prosty, szybki, a przede wszystkim smakowity przepis na kurczaka po chińsku z papryką i ananasem.
Przepis na kurczaka po chińsku z papryką i ananasem
Polacy coraz chętniej zajadają się potrawami, które mają niewiele wspólnego z naszą tradycyjną kuchnią. Wiele osób myśli, że jedynymi miejscami, w których można zjeść wyśmienite danie z którejś z zagranicznych kuchni, są restauracje. To błąd.
Dziś proponujemy Wam przyrządzenie kurczaka po chińsku z papryką i ananasem. Przekonacie się, że pyszną chińszczyznę można zjeść nie tylko „na mieście”. Zatem do dzieła! Oto przepis na smacznego kurczaka rodem z Chin. Z podanych poniżej składników można przygotować potrawę dla czterech osób.
SKŁADNIKI:
- 400 gramów piersi z kurczaka
- opakowanie przyprawy do potraw chińskich
- 1 puszka ananasów
- papryka czerwona
- 3 łyżki oleju
- 300 mililitrów wody
- posiekana świeża pietruszka
- opcjonalnie kilka kropel oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE POTRAWY:
- Najpierw umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne.
- Pierś z kurczaka i paprykę pokrój w paski.
- Następnie obsmaż mięso z papryką na rozgrzanej patelni z olejem.
- Ananasa odsącz z zalewy i dodaj do mięsa i papryki. Całość delikatnie wymieszaj.
- Następnie dodaj wodę i przyprawę do potraw chińskich.
- Duś jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
- Jeśli chcesz, aby kurczak z papryką i ananasem miał lekko orzechowy smak, pod koniec gotowania dodaj kilka kropel oleju sezamowego.
Kurczaka po chińsku z papryką i ananasem najlepiej podawać z ryżem. Potrawę przed podaniem posyp posiekaną świeżą pietruszką. Smacznego!
Zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów!