Oto przepis na kluski śląskie z mięsem w środku – pyszne, mięciutkie i sycące! To idealne rozwiązanie na obiad jeśli z poprzedniego dnia zostały Ci ziemniaki. Ja do takich klusek zazwyczaj używam mięsa z rosołu. Wystarczy, że obierzesz je z ewentualnych skórek, następnie zmielisz je lub zblendujesz.
Do mięsa z rosołu można dodać trochę marchewki (również z rosołu), podsmażoną cebulkę i czosnek. Będzie pysznie! Polecam przepis.
Składniki na kluski śląskie z mięsem mielonym
Składniki na kluski:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 1 jajko
- około 250 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Na farsz:
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub mieszane) lub 300 g. ugotowanego mięsa np. z rosołu.
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, majeranek, koperek lub pietruszka do smaku
- opcjonalnie: szczypta papryki lub inne ulubione przyprawy
Przygotowanie klusek krok po kroku – przepis
1. Przygotowanie farszu:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj mięso mielone, smaż, aż będzie rumiane.
- Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i innymi przyprawami według uznania.
- Po ostygnięciu dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj i odstaw.
Jeśli używasz mięsa z rosołu postępuj dokładnie tak samo pomijając smażenie mięsa.
2. Przygotowanie ciasta:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
- Przełóż do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części.
- Jedną z części wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj jajko i szczyptę soli, zagnieć gładkie ciasto.
3. Formowanie klusek:
- Z ciasta uformuj jednolitą kulę i podziel ją na równe części. Powinno Ci wyjść ok 10-12 równych kawałków. Z każdej części uformuj kulę.
- Spłaszcz każdą kulkę, na środek nałóż porcję farszu.
- Zlep brzegi i delikatnie uformuj okrągłe kluski lub delikatnie podłużne. Jak wolisz.
4. Gotowanie:
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Wrzuć kluski partiami do wrzątku, delikatnie zamieszaj.
- Gotuj na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze około 3 minuty.
Podanie:
Podawaj kluski z podsmażoną cebulką, skwarkami z boczku lub sosem pieczeniowym. Świetnie smakują również z surówką np. z kiszonej kapusty.
Smacznego!