Przepis na kluski śląskie z mięsem w środku – pyszne, mięciutkie i sycące!

0
575

Oto przepis na kluski śląskie z mięsem w środku – pyszne, mięciutkie i sycące! To idealne rozwiązanie na obiad jeśli z poprzedniego dnia zostały Ci ziemniaki. Ja do takich klusek zazwyczaj używam mięsa z rosołu. Wystarczy, że obierzesz je z ewentualnych skórek, następnie zmielisz je lub zblendujesz.

Do mięsa z rosołu można dodać trochę marchewki (również z rosołu), podsmażoną cebulkę i czosnek. Będzie pysznie! Polecam przepis.

Składniki na kluski śląskie z mięsem mielonym 

Składniki na kluski:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 jajko
  • około 250 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub mieszane) lub 300 g. ugotowanego mięsa np. z rosołu.
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, majeranek, koperek lub pietruszka do smaku
  • opcjonalnie: szczypta papryki lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie klusek krok po kroku – przepis 

1. Przygotowanie farszu:

  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju, aż cebula się zeszkli.
  • Dodaj mięso mielone, smaż, aż będzie rumiane.
  • Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i innymi przyprawami według uznania.
  • Po ostygnięciu dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj i odstaw.

Jeśli używasz mięsa z rosołu postępuj dokładnie tak samo pomijając smażenie mięsa.

2. Przygotowanie ciasta:

  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
  • Przełóż do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części.
  • Jedną z części wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
  • Dodaj jajko i szczyptę soli, zagnieć gładkie ciasto.

3. Formowanie klusek:

  • Z ciasta uformuj jednolitą kulę i podziel ją na równe części. Powinno Ci wyjść ok 10-12 równych kawałków. Z każdej części uformuj kulę.
  • Spłaszcz każdą kulkę, na środek nałóż porcję farszu.
  • Zlep brzegi i delikatnie uformuj okrągłe kluski lub delikatnie podłużne. Jak wolisz.

4. Gotowanie:

  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  • Wrzuć kluski partiami do wrzątku, delikatnie zamieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze około 3 minuty.

Podanie:

Podawaj kluski z podsmażoną cebulką, skwarkami z boczku lub sosem pieczeniowym. Świetnie smakują również z surówką np. z kiszonej kapusty.

Smacznego!