Przepis na domowe cukierki czekoladowe. Te trufle to prawdziwy hit w internecie

0
2132
przepis na cukierki czekoladowe

Dzisiaj mamy dla Was pyszny przepis na domowe cukierki czekoladowe. Są one tak pyszne, że podbiły serca, a raczej żołądki internautów. Gwarantujemy, że nasze czekoladowe trufle zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Prawdziwy hit w sieci, czyli przepis na domowe cukierki czekoladowe

Niewątpliwie czekolada to jeden z naszych ulubionych smakołyków. Z tego powodu proponujemy Wam wyśmienity deser, którego głównym składnikiem jest właśnie czekolada. Będzie to przepis na domowe cukierki czekoladowe.

Co ciekawe, przygotowanie wyśmienitych trufli o smaku czekolady nie jest wcale skomplikowane. Poza tym, nie trzeba wcale spędzać mnóstwa czasu w kuchni. Będziecie zaskoczeni jakie znakomite efekty daje tak prosty i szybki przepis na domowe cukierki czekoladowe.

Składniki:

  • 160 ml śmietany kremówki (najlepiej 33%)
  • 340 g gorzkiej czekolady (z 70% zawartością kakao)
  • 50 g kakao w proszku

Jak widać potrzebujecie zaledwie trzech produktów, aby przyrządzić pyszne trufle o smaku czekoladowym z naszego przepisu.

Wykonanie:

  1. Na początek posiekajcie drobno gorzką czekoladę.
  2. Następnie śmietanę kremówkę wlejcie do garnka. Zagotujcie ją na małym ogniu.
  3. Do śmietany (oczywiście już zestawionej z palnika) dodajcie pokrojoną czekoladę. Poczekajcie chwilę aż czekolada zmięknie, a następnie starannie wymieszajcie całość.
  4. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Jeśli pojawią się grudki, użyjcie trzepaczki.
  5. Gotową masę czekoladowo-śmietanową przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę.
  6. Kiedy masa dostatecznie się schłodzi, uformujcie z niej małe kulki o średnicy około 3 cm. Możecie do tego celu użyć łyżeczki.
  7. Każdą z kulek obtoczcie w kakao w proszku. Gotowe!

Wskazówki:

  • Przechowujcie czekoladowe cukierki do kilku dni w chłodnym miejscu.
  • Jeśli chcecie, możecie obtoczyć czekoladowo-śmietanowe kulki w wiórkach kokosowych, roztopionej czekoladzie czy zmielonych orzechach lub migdałach.
  • Masa czekoladowo-śmietanowa bardzo się klei, dlatego kulki należy formować szybko. Proponujemy, aby systematycznie opłukiwać ręce w zimnej wodzie, a następnie dobrze osuszać, to pomoże w sprawniejszym robieniu kuleczek.
  • Jeśli zdecydujecie się na oblanie kulek polewą czekoladową, pamiętajcie, aby zaraz po uformowaniu czekoladowych trufli ponownie je schłodzić.

1. Erkan Meric pokazał najważniejszą kobietę w swoim życiu (FOTO)

2. Wyjątkowo prosty przepis na kurczaka po chińsku. Potrawa zasmakuje nie tylko wielbicielom chińszczyzny

3. Hazal Subasi w drapieżnym wydaniu. Wzrok przyciąga fryzura aktorki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here