Przepis na chrupiący boczek z AIR FRAYERA (można upiec także w piekarniku)

0
228

Przepis na pyszny i chrupiący boczek to nasza dzisiejsza propozycja. Boczek smakuje wybornie. Można go serować ze świeżym pieczywem lub z ziemniaczkami na smaczny obiadek.

Air Fryer pozwala na równomierne upieczenie boczku bez konieczności użycia dodatkowego tłuszczu, ponieważ wytapia się on z mięsa podczas smażenia. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia boczek możesz upiec także w piekarniku.

Zalety boczku z Air Fryera:

Chrupiący i równomiernie wysmażony
Mniej tłuszczu – tłuszcz ścieka do tacki, a boczek nie nasiąka nim tak jak na patelni
Szybsze przygotowanie niż w piekarniku

Przepis na boczek z AIR FRYERA – składniki 

  • Boczek ze skórą ok 60 dag,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • granulowany czosnek,
  • 6 obranych ząbków czosnku na nafaszerowania boczku
  • majeranek,
  • olej lub oliwa.

Przygotowanie boczku krok po kroku – przepis 

Krok 1. Skórę umytego mięsa ponacinamy w kratkę. Następnie boczek smarujemy oliwą. W boczku robimy nacięcia i wkładamy w nie obrane ząbki czosnku.

Krok 2. Boczek należy oprószyć solą, pieprzem papryką, czosnkiem i majerankiem. Doprawione mięso zostawiamy na blacie kuchennym na dobrą godzinę.

Krok 3. Po tym czasie kawałek mięsa przekładamy do szuflady air fryer 20x20cm. Pieczemy skórą do dołu z górną grzałką 30 min. Po tym czasie przewracamy boczek skórą do góry. Pieczemy jeszcze 15 minut w 180 st. Moc mojego urządzenia to 2750 W.

Jeśli nie masz Air Frayera boczek możesz upiec w piekarniku. Smacznego!