Przepis na pyszny i chrupiący boczek to nasza dzisiejsza propozycja. Boczek smakuje wybornie. Można go serować ze świeżym pieczywem lub z ziemniaczkami na smaczny obiadek.
Air Fryer pozwala na równomierne upieczenie boczku bez konieczności użycia dodatkowego tłuszczu, ponieważ wytapia się on z mięsa podczas smażenia. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia boczek możesz upiec także w piekarniku.
Zalety boczku z Air Fryera:
✅ Chrupiący i równomiernie wysmażony
✅ Mniej tłuszczu – tłuszcz ścieka do tacki, a boczek nie nasiąka nim tak jak na patelni
✅ Szybsze przygotowanie niż w piekarniku
Przepis na boczek z AIR FRYERA – składniki
- Boczek ze skórą ok 60 dag,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- granulowany czosnek,
- 6 obranych ząbków czosnku na nafaszerowania boczku
- majeranek,
- olej lub oliwa.
Przygotowanie boczku krok po kroku – przepis
Krok 1. Skórę umytego mięsa ponacinamy w kratkę. Następnie boczek smarujemy oliwą. W boczku robimy nacięcia i wkładamy w nie obrane ząbki czosnku.
Krok 2. Boczek należy oprószyć solą, pieprzem papryką, czosnkiem i majerankiem. Doprawione mięso zostawiamy na blacie kuchennym na dobrą godzinę.
Krok 3. Po tym czasie kawałek mięsa przekładamy do szuflady air fryer 20x20cm. Pieczemy skórą do dołu z górną grzałką 30 min. Po tym czasie przewracamy boczek skórą do góry. Pieczemy jeszcze 15 minut w 180 st. Moc mojego urządzenia to 2750 W.
Jeśli nie masz Air Frayera boczek możesz upiec w piekarniku. Smacznego!