Serdecznie polecam Ci ten przepis na przepyszne buraczki w słoiku na zimę! Buraczki zawsze robię na zimę, to już tradycja. Super komponują się z wieloma daniami. Jako dodatek do obiady są wręcz idealne. Ja najbardziej lubię podawać je z pieczoną kaczką i klasycznym soczystym mielonym
Buraczki mają w sobie ogromną bombę witaminową m.in. witaminy z grupy B, C, A, E, K. Ponadto buraki zawierają w sobie również kwas foliowy, błonnik pokarmowy. Sprawdzą się idealnie na diecie, gdyż są niskokaloryczne, przez co mogą pomóc w utracie wagi. Koniecznie wypróbuj przepis na buraczki w słoikach na zimę.
Składniki na buraczki w słoikach na zimę – przepis:
- 6 kg buraczków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 4 ziarenka pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Wykonanie buraczków w słoikach na zimę krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia buraczków bieżącą zimną wodą.
Krok 2. Umyte buraczki przekładamy do dużego garnka i zalewamy je wodą ( tak aby całe były w wodzie).
Krok 3. Buraczki gotujemy przez ok. 45-50 min. Dla pewności, sprawdzamy czy są wystarczająco miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4. Po wystarczającym ostygnięciu ugotowanych buraczków, obieramy je ze skórki.
Krok 5. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie to samo z czosnkiem, ale na mniejszych oczkach.
Krok 6. Buraczki również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość mieszamy dokładnie ze sobą.
Krok 7. Do garnka dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zalewy. Całość gotujemy do momentu wrzenia.
Krok 8. Buraczki zalewamy zalewą i dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do słoików, a następnie pasteryzujemy ok. 15 od momentu wrzenia.
Smacznego!
Zobacz więcej przepisów klikając <<TUTAJ>>
Więcej przepisów na przetwory znajdziesz <<TUTAJ>>