Ciasto z papierówkami jest bardzo proste. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie 30 minut. Aby je przygotować potrzebujesz zaledwie kilku ogólnie dostępnych składników. Papierówki lekko podsmaż, aby delikatnie zmiękły. Ciasto robimy na oleju.
Papierówki to wczesna odmiana jabłek, które idealnie nadają się dżemy czy do ciasta. Przepis na ciasto z papierówkami opisujemy Wam krok po kroku poniżej.
Składniki na ciasto z papierówkami – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
- 5 dużych lub 6 małych jajek (w temperaturze pokojowej)
- niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru – 150 g
- trochę ponad pół szanki oleju – do 150 g
- 1 saszetka cukru wanilinowego – 16 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg wczesnych jabłek papierówek
- Blaszka 24 x 24 cm lub 20 x 30 cm
Ciasto z papierówkami krok po kroku – przepis
Krok 1. Umyte papierówki obieramy cienko ze skórki. Kroimy na małe kawałki, lecz nie mniejsze niż 2 cm. Do jabłek wsypujemy saszetkę cukru waniliowego. Kolejno smażymy jabłka na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Gdy lekko się podsmażą odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.
Krok 2. Do większej szklanej miski wsypujemy 3/4 szklanki drobnego cukru. Wbij 5 jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach.
Krok 3. Do puszystej masy jajecznej dodaj pół szklanki oleju. Miksuj całość krótko ok 3 sekundy.
Krok 4. Mąkę przesiej i połącz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodaj mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj całość.
Krok 5. Nagrzej piekarnik. Ustaw około 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Krok 6. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Na cieście rozłóż równo porażone i przestudzone jabłka.
Krok 7. Ciasto pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!