Sezon na jagody trwa w najlepsze, a Internet zalewają zdjęcia wypieków, w których te małe leśne owoce grają główną rolę. Wśród nich królują one – tradycyjne, polskie jagodzianki, czyli puszyste drożdżówki z jagodowym nadzieniem i złocistą kruszonką. Ten przysmak dzieciństwa powraca na stoły w wielkim stylu, a jedno przesłanie brzmi szczególnie głośno: nie żałujcie jagód do środka!
To hasło stało się niemal kulinarnym manifestem miłośników wypieków, którzy nie godzą się na oszukane bułeczki z trzema jagodami na krzyż. Dzięki prostemu przepisowi, coraz więcej osób sięga po wałek i piecze własne, uczciwe jagodzianki – takie, w których każda bułeczka zawiera nawet 100 gramów świeżych jagód.
Przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Drożdżowe ciasto musi wyrosnąć, a kruszonkę trzeba rozetrzeć palcami. Ale efekt końcowy – delikatna, puszysta bułeczka, wypełniona soczystymi jagodami i pokryta złocistą, chrupiącą posypką – wynagradza cały wysiłek.

Składniki na domowe pyszne jagodzianki – przepis
Nadzienie: Ok 700 g świeżych jagód, opcjonalnie łyżka skrobi oraz 3 łyżki cukru
Kruszonka: 4 czubate łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miękkiego masła Składniki należy rozetrzeć w palcach dokładnie.
ciasto: 120 ml letniego mleka , 40g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 100 g masła, 500g mąki, dwa jajka, jedno żółtko, szczypta soli.
Przygotowanie jagodzianek rok po kroku – przepis
W 120 ml letniego mleka rozpuszczamy 40g świeżych drożdży z łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia (trwa to dosłownie chwilę i drożdże powinny wyjść z naczynia). Roztapiamy 100 g masła w garnuszku i studzimy lekko. Przesiewamy 500g mąki do misy, robimy dołek i dodajemy: rozczyn z drożdży, 2 duże jajka plus 1 żółtko (temp. pokojowa), 40 g cukru oraz szczyptę soli.

Zarabiamy mąkę do środka i stopniowo dodajemy do ciasta roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ok. 5 min do momentu aż samo odejdzie od dłoni można odrobinę podsypać mąką, przekładamy do misy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. ( można wyrobić hakiem w robocie).

Po tym czasie zarabiamy chwilę ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę, wałkujemy i nadziewamy jagodami. Jagody opcjonalnie można przed włożeniem do ciasta wymieszać w misie z mąką i cukrem. Skrobia ziemniaczana wchłonie nadmiar soku i sprawi że powstanie delikatna frużelina.

Do każdej bułeczki dodaj ok 100 g świeżych jagód. Zlep dokładnie jak pieroga i ułóż szwem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia. Po ok 10 min posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku góra dół 190′ ok 18 min do zarumienienia.


Smacznego!








































