Przepis na sernik krówka z prażonymi orzeszkami ziemnymi – rozpływa się w ustach

Sernik z krówką i orzeszkami to cudowny przepis na słodkie co nieco. Delikatny i aksamitny ser idealnie łączy się z karmelową polewą, tworząc zgrany duet. Sam możesz się o tym przekonać! Koniecznie musisz wypróbować nasz przepis.

Spód naszego dzisiejszego sernika stanowią ciastka owsiane, środek to aksamitny, słodki ser, a wierzch polany krówkową polewą. Całość delikatnie przełamana słonymi orzeszkami. Nie tylko brzmi to cudownie, ale i tak też smakuje.     

Składniki na spód sernika

  • ok. 200g ciastek owsianych z orzechami
  • 50g miękkiego masła

Ciastka owsiane należy dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę z ciasteczek. Dokładnie dociskamy ją do dna i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Masa serowa – składniki i wykonanie – przepis

Wszystkie składniki do sernika powinny być w temperaturze pokojowej, a potrzebujemy:

  • 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jajek

Polewa:

  • 250g masy krówkowej
  • 50g solonych orzeszków ziemnych

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie sernika krok po kroku

Krok 1. Masło należy roztopić i pozostawić do ostudzenia. 

Krok 2. Do wysokiego naczynia wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy do momentu połączenia się składników. Pamiętajmy, że zbyt długie miksowanie nie służy sernikowi. Zbyt napowietrzony urośnie podczas pieczenia, a później opadnie. By tego uniknąć nie miksujemy po połączeniu się składników. 

Krok 3. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę.

Krok 4. Wyciągamy sernik z piekarnika i pozostawiamy go do całkowitego ostudzenia. Zimny sernik smarujemy masą krówkową, a następnie posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Pyszne ciasto z gruszkami – sprawdzony przepis mojej cioci

Przepis na to ciasto dała mi już dawno moja ciocia - jest genialne i...

Przepis na szybką sałatkę z makaronem – zobacz koniecznie...

Sałatki z makaronem są pyszne i pożywne, ale przede wszystkim szybkie w wykonaniu. Przygotowanie...

Przepis na marynowaną dynię – zrób zapas na zimę

Dynia marynowana to świetny dodatek do np. obiadu czy przekąsek. Świetnie sprawdzi się zamiast...

Przepis na domowy chleb z patelni – polecam ten...

Domowy chleb jest niezastąpiony. Pyszne i pachnące pieczywo warto piec samemu, lecz nie każdy...

Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to prosty i szybciutki przepis na małe co nieco....

Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście – Hit...

Mamy dla Was wspaniały i przede wszystkim szybki przepis na mielone mięso pieczone na...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here