Przepis na pierogi z mięsem, które zawrócą Ci w głowie!

Pierogi to jedna z najbardziej znanych i rozpoznawalnych polskich potraw na całym świecie. Uwielbiam pierogi ze względu na to że, kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to potrawa, która na zawsze będzie już w moim sercu, gdyż mam do niej ogromny sentyment, a ich smak sprawia, że trudno im się oprzeć. Wypróbuj ten niezawodny przepis!

Pierogi to nic innego niż wyśmienite cienkie ciasto, nadziewane farszem i uformowane w półksiężyce. Jest wiele wersji farszu, które możemy zaserwować w pysznym cieście. Ten domowy przepis będzie zawierał wersję z mięsem, które większość z nas uwielbia. Polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście - Hit wśród dań z piekarnika

DZISIAJ GRZEJE:  Szynka w glazurze - przepis na pyszne mięso na kanapki

Składniki na pierogi z mięsem – przepis

Szklanka, której użyłam, ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz:
  • 800 g mięsa z rosołu 
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Pierogi z mięsem – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju.

Krok 2. Mięso, które przygotowaliśmy z rosołu mielimy w maszynce od mięsa wraz z podsmażoną cebulką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Krok 3. Następnie sprawdzamy smak farszu i w razie potrzeby dodajemy do smaku sól i pieprz.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słonecznikowiec z prażonymi ziarnami. Ciasto, które pokocha każdy

Krok 4. Teraz zajmiemy się przygotowaniem ciasta na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę, czyli połowę standardowego 1 kg opakowania.

Krok 5. Do mąki dodajemy 4 łyżki oleju oraz pół łyżeczki soli. Następnie wlewamy szklankę gorącej wody i dokładnie mieszamy łyżką, a potem dokładnie wyrabiamy. Po dokładnym wyrobieniu ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Krok 6. Ciasto odkładamy w naczyniu na ok. 25 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka z mięsem i ziemniakami, czyli pomysł na szybki i sycący obiad

Krok 7. Po czasie 25 min ciasto dzielimy na dwie części, a następnie rozwałkowujemy na cienko na blacie obsypanym mąką.

Krok 8. Z ciasta wykrajamy przy pomocy wykrawaczki okrągłe kształty, a następnie na środku umieszczamy farsz i kleimy ciasto na kształt półksiężyca. Następnie wykonujemy na brzegu ciasta falbankę.

Krok 9. Pierogi gotujemy w osolonej, gotującej się wodzie. Wyławiamy je z gotowania, po ok. 3 min po ich wypłynięciu na powierzchnię.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
 

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na pizzę. Prosty i szybki przepis w prawdziwie włoskim stylu

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here