Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna i zachwycająca nowość na świątecznym stole

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na przykład pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, owocowe i wiele innych. W tym artykule poznasz przepis na nietypowe pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Jestem pewna, że ich smak Cię zachwyci. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Dość często w moim domu można spotkać pierogi, gdyż uwielbiam tę polską tradycyjną potrawę. Przepis na pierogi z kaszą i grzybami jest zdecydowanie warty uwagi, dlatego iż smak tej potrawy potrafi zwalić na kolana. Ta wersja pierogów może być idealna na świąteczny stół, jako coś nowego. Serdecznie polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słonecznikowiec z prażonymi ziarnami. Ciasto, które pokocha każdy

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z mięsem, które zawrócą Ci w głowie!

Składniki na pierogi z kaszą i grzybami – przepis

  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g pieczarek
  • 1 por (najlepiej mały)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierniczki alpejskie - tak pysznych jeszcze nie jedliście

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami – przepis krok po kroku:

Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, mieszamy do czasu dobrego rozłożenia się składników.

Krok 2. Do wody (woda musi być bardzo ciepła, aby ciasto wyszło idealne) wlewamy 3 łyżki oleju, a następnie dobrze mieszamy ze sobą.

Krok 3. Ciepłą wodę wraz z olejem dodajemy do suchych składników, a następnie wyrabiamy rękoma ciasto do czasu całkowitego połączenia się składników. Ciasto powinno Nam wyjść miękkie i gładkie.

Krok 4. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Krok 5. Wysuszone grzyby (wybrałam borowiki, ponieważ najbardziej odpowiada mi ich smak, ale mogą być to inne grzyby) odgotowujemy w garnuszku. Po odgotowaniu kroimy je na małą kosteczkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

Krok 6. Pora i pieczarki kroimy na nieduże kawałki. Wrzucamy na patelnię i wraz z pokrojonymi, odgotowanymi suszonymi grzybami smażymy na oleju.

Krok 7. Podsmażone grzyby oraz pora, doprawiamy przyprawami do smaku, a następnie dodajemy do nich wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Całość dokładnie ugniatamy (można to zrobić tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem).

Krok 8. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką lub formą do pierogów okrągłe kształty.

Krok 9. Na okrągły placek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy ze sobą brzegi ciasta.

Krok 10. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotujemy je jeszcze przez ok 3-4 min..

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone. Zawsze wychodzi przepyszne

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here