Przepis na chleb orkiszowy z koronką. Przepyszny, a do tego bardzo zdrowy

Chleb orkiszowy z koronką jest łatwy w przygotowaniu i niesamowicie pyszny. Nie ma wątpliwości, że najzdrowszym pieczywem jest te wykonywane w naszej kuchni. Wypróbuj przepis, a na pewno twoi bliscy pokochają chleb orkiszowy!

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Chleb orkiszowy jest jednym z moich ulubionych chlebów. Rodzaj mąki, z której jest wykonywany, dodaje mu wielu atutów. Ze względu na ilość błonnika zawartego w mące orkiszowej jest ona polecana w celu zmniejszenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ilości cholesterolu w organizmie. Ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy. Polecam ten przepis każdemu. 🙂 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki na chleb orkiszowy z koronką – przepis 

Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 21 x 10 cm. Aby chleb nie tylko smakował dobrze, ale też rewelacyjnie wyglądał, przygotowujemy koronkową serwetkę.

  • 400 g jasnej mąki orkiszowej
  • łyżeczka soli
  • pół saszetki suchych drożdży lub 7g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

Przepis na chleb orkiszowy z koronką krok po kroku 

Krok 1. Suche składniki mieszamy ze sobą (mąka, sól, suche drożdże). Jeżeli używasz świeżych drożdży pamiętaj, aby wcześniej przygotować rozczyn.

Krok 2. Do mieszanki pomieszanych suchych składników dodajemy oliwę, miód i wodę ( ma być ciepła).

Krok 3. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem od 5 do 10 min, aż będzie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto może być klejące, jednak nie należy dodawać więcej mąki.

Krok 4. Formę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami lub mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto, formujemy na kształt chleba i wkładamy do formy.

DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

Krok 5. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Ciasto powinno wyrosnąć aż po brzegi.

Krok 6. Wyrośnięte ciasto smarujemy lekko zimną wodą. Na wierz kładziemy koronkową serwetkę i obsypujemy mąką. Powinny powstać piękne wzory.

Krok 7. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 40-50 min. Chlebek chłodzić na kratce.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami - sposób na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here