Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

Boczek rolowany to danie mięsne, które nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również prezentuje się bardzo wykwintnie. W związku z tym przepis idealnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na różnego rodzaju przyjęciach. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni!

Poza tym, że boczek rolowany z naszego przepisu to świetny pomysł na obiad, możesz go wykorzystać również w inny sposób. Nadmiar mięsa pokrój na cienkie plasterki i obłóż nim pieczywo. Takie kanapki z pewnością zasmakują całej rodzinie.

DZISIAJ GRZEJE:  Zrazy wołowe jak u mamy - niezawodny przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna i zachwycająca nowość na świątecznym stole

Składniki na boczek rolowany:

Zanim przystąpimy do wymieniania składników potrzebnych do przygotowania dania z domowego przepisu, warto podkreślić, że będziemy potrzebować jeszcze kilku innych rzeczy. Przede wszystkim przyszykuj dużą patelnię, folię do przechowywania żywności, rękaw do pieczenia, sznurek kuchenny, a także podłużną brytfankę do pieczenia.

  • Około 2 kilogramy surowego boczku (najlepiej bez skóry, chudy i cienki)
  • 6 suszonych śliwek bez pestek (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki gorczycy białej
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki chili

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na pyszne roladki z kurczaka. Idealny pomysł na obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Boczek rolowany – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, następnie jeśli masz boczek ze skórą – usuń ją. Potem wytnij wszystkie chrząstki i kostki.

Krok 2. Gdy boczek jest już odpowiednio przygotowany możesz obsypać go wszystkimi przyprawami: majerankiem, gorczycą, kolendrą, kminkiem, słodką papryką i chili. Następnie obróć go chudszą stroną ku górze i obłóż go obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Krok 3. W kolejnym kroku pokrój śliwki w paski, a potem wyłóż je na mięso.

Krok 4. Boczek zroluj ciasno i zwiąż w kilku miejscach sznurkiem kuchennym, następnie całość zawiń w folię do żywności i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepszy smak osiągniemy gdy mięso będzie marynowane przez około 24 godziny.

Krok 5. Po tym czasie wyjmij mięso z folii i wyłóż je na rozgrzaną patelnię, następnie smaż mięso przez 10 minut, co minutę obracając.

DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować

Krok 6. Tak podsmażony boczek rolowany umieść w rękawie do pieczenia, następnie koniec zwiąż dołączonym zapięciem lub sznurkiem.

Krok 7. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, a mięso umieść w brytfance. Potem umieść ją na środkowej półce z opcją „góra/dół” i piecz tak przez około 70 minut.

Krok 8. Po tym czasie wyjmij boczek rolowany z piekarnika, a następnie rozetnij folię. Sos, który powstał z pieczenia mięsa odlej do osobnego naczynia, z pewnością świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków.

Tak przygotowaną roladę możesz od razu podać na obiad lub po przestudzeniu zawiń w folię i schowaj do lodówki. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka maślane wyciskane przez maszynkę. Ekspresowe i pyszne

DZISIAJ GRZEJE:  Tarta cytrynowa z bezą - przepis na ciasto o nieziemskim smaku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Mechowiec - przepis na szpinakowe ciasto o niebiańskim smaku. Idealne do kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here