Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie jedliście

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia, gdyż czuć ogromną magię świąt. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie bez nich świat. Co roku piekę je z moją rodziną. Świąteczny klimat, jaki towarzyszy Nam w trakcie pieczenia jest nie do podrobienia. Serdecznie polecam ten przepis każdemu!

Pierniczki alpejskie są niesamowicie puszyste i mięciutkie, znikają w trakcie świąt w mgnieniu oka. Uwielbia je każdy, ale dzieci nie mogą się im oprzeć i wcale się nie dziwię, gdyż pierniczki z tego przepisu, aż rozpływają się w ustach. A co ważne.. nie potrzebują leżakowana! Koniecznie wypróbuj ten świąteczny domowy przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

Składniki na pierniczki alpejskie – przepis

  • 0,5 kg mąki pszennej (pół standardowego 1 kg opakowania mąki)
  • 120 g masła
  • 200 g miodu
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • powidła/marmolada

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z mięsem, które zawrócą Ci w głowie!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Pierniczki alpejskie – przepis krok po kroku:

Krok 1. Miód umieszczamy do rondelka i zagotowujemy wraz z przyprawami. Odstawiamy na chwilę do minimalnego zmniejszenia temperatury.

Krok 2. Następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 3. Do śmietany 18% dodajemy sodę i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia. Całość odstawiamy.

Krok 4. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier.

Krok 5. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru w pianie, dodajemy po żółtku. Całość dokładnie miksujemy.

Krok 6. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i dodajemy do piany. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę z miodem. Mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka królewska. Przepis na proste ciasto z bezą, które rozpływa się w ustach

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis

Krok 7. Na koniec dodajemy śmietankę z sodą i mieszamy.

Krok 8. Dość rzadkie ciasto przykrywamy i wstawiamy je do lodówki na 24 h.

Krok 9. Po upłynięciu podanego czasu, wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy, na posypanym mąką blacie, na grubość ok 2-3 mm. Wykrawamy z ciasta pierniczki za pomocą foremek.

Krok 10. Na wykrojonego pierniczka wykładamy łyżeczkę powidła lub marmolady i przykrywamy drugim pierniczkiem. Brzegi dociskamy, aby były ze sobą dobrze połączone.

Krok 11. Pierniczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180*C przez 10-12 min. Gotowe pierniczki można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowe cukierki czekoladowe. Te trufle to prawdziwy hit w internecie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na faszerowane parówki. Smaczna i niedroga kolacja dla całej rodziny

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here