Kapuśniak z młodej kapusty – ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Jeśli brak Ci czasu na długie siedzenie „przy garach”, ale masz ochotę na pyszną zupkę z kapusty mamy dla Ciebie przepis idealny. Gdy moja babcia i mama gotowały kapuśniak z młodej kapusty to w całym domu unosił się jego pyszny zapach. Dzisiaj sama go robię, jednak w nieco ulepszonej wersji, która zajmuje mniej czasu, a jest równie pyszna.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna i zdrowa botwinka w słoikach na zimę. Aromatyczne przetwory idealne na zupę

Składniki na kapuśniak z młodej kapusty:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 500 gram żeberek wieprzowych
  • 2,5 litra wody
  • 3 pietruszki
  • kawałek zielonej części pora
  • ¼ selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie kapuśniaku krok po kroku:

Krok 1. Zanim rozpoczniemy gotowanie zupy najpierw dokładnie umyj żeberka, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie przełóż mięso do garnka, zalej 2,5 l zimnej wody i zagotuj. Pamiętaj o ściągnięciu szumowin, dzięki czemu zupa nie będzie mętna.

Krok 2. Do wody z mięsem dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a potem gotuj całość przez 30 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone placki z młodej kapusty. Pokochasz ten smak od pierwszego kęsa

Krok 3. W czasie gdy żeberka się gotują umyj i obierz ziemniaki, pietruszkę oraz marchew. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a pozostałe warzywa w talarki. Umyj, obierz i pokrój również na drobne kawałki seler oraz por. Na koniec obierz cebulę.

Krok 4. Przekrój na połówki kapustę oraz usuń z niej głąb, następnie poszatkuj drobno.

DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę

Krok 5. Tak przygotowane warzywa dodaj do garnka z mięsem, zwiększ moc palnika aż do momentu aż całość się zagotuje. Potem zmień moc na najmniejszy płomień, ponieważ aby kapuśniak z młodej kapusty wyszedł jak najlepszy, musi gotować się na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Krok 6. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy według uznania sól, pieprz oraz koncentrat. Tuż przed podaniem posyp zupę koperkiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta duszona. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nawóz do pomidorów z kilku składników. Dodaj go podczas kwitnienia, a będą czerwone i jędrne

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here